En butik med sjæl -

Find os her

Fast lav fragt på 59 DKK

Gratis fragt ved køb over 1.000,-

Hurtig levering: 1 - 3 hverdage

Toggle Nav

Velkommen til

Du skal være 18 år for at købe varer indeholdende alkohol på Dahlsvinhandel.dk

Er du over 18 år?

Dahls Vinhandels nyhedsblog

 

 

Velkommen til Valduero 

Af: Pernille Dahl Overgaard

I Spanske Ribera del Duero står den kvindelige winemaker, Yolanda Garcia Viadero, i spidsen for en imponerende vingård og en af områdets tidligste succeser: Bodegas Valduero er en af Spaniens mest visionære og globalt respekterede vingårde. I næsten 40 år har den familieejede og – drevne ejendom været førende i Ribera del Duero og været med til at forme dets tidlige dage med nogle af regionens mest ikoniske vine. 
 
Nu er Bodegas Valduero flyttet ind på hylderne i Dahls Vinhandel, og det kræver naturligvis et lille skriv her på kanalen. Fat læsebrillen og hæng i.
 
Yolanda Garcia Viadero og hele Valduero drives dels af ambition om at lave topvin i Ribera del Duero og dels af mod til at udfordre verdens mest respekterede vingårde. Ved en blindsmagning i 2020 havnede Valduero da også i det fineste selskab blandt Château Haut-Brion, Petrus, Domino de Pingus, Penfolds, Tenuta Dell´Ornellaia og Domaine de la Romanée-Conti. Tilsammen fik de her navnet ”The Glorious Seven”. En samling, som selv de færreste superheltefilm kan måle sig med.

I en alder af bare 21 år i 1984 begyndte Yolanda Garcia Viadero i samarbejde med sin far og søster at opbygge Bodeagas Valduero på ejendommen med allerede beplantede vinmarker i Ribera del Duero, der dengang stod i skyggen af Spaniens store stolthed, Rioja. Kun ikonet Vega Sicilia var da kendt uden for landets grænser. 
 
I små skridt kom Viadero i besiddelse af flere marker, og i dag huser Valduero ca. 115 hektar med Tempranillo-druer: ”I fell in love with Tempranillo at an early age. It was the first wine I ever drank. I fell under its spell straight away”, fortæller Yolanda Garcia Viadero til vinmagasine Fine i 2021 om Tinto Fino, som druen kaldes på disse kanter. Vi må bare sige, at vi er fuldstændig ramt af samme forelskelse. 
 
Hos Valduero er markerne placeret i 800-900 meters højde, hvor temperaturforskellen mellem dag og nat er enorm. Vinstokkene lever tilmed i en fattig jordbund primært bestående af kalk og ler. Det gør, at druerne modner langsommere, hvilket giver en helt særlig aroma og en fantastisk levende syre. Valdueros vine viser power og struktur. De er krydrede, komplekse og har et stort lagringspotentiale. Det kan vi skrive under på, for vi har netop til stor tilfredshed smagt på en lækker sag fra 1999. Ja, 1999! 


 
I en labyrint 20 meter under Bodeags Valduero ligger ikke færre end 4500 barriques af fransk, amerikansk og ungarsk oprindelse, og ingen anden i Ribera del Duero eksperimenterer med fade på samme måde. 

Yolanda Garcia Viadero er kompromisløs. Hun er kvalitetsfanatiker. Hun er rollemodel. Hun er bad ass. Vinene er faktisk det samme. De SKAL være storartede i alle aspekter. Det er ganske enkelt et krav. Lever vinen ikke op til disse forventninger, kommer den slet ikke på flaske. Punktum! 

Ja, fra nærmest ingenting i Ribera del Dueros ørken er Valduero vokset til en af verdens bedste Wine Estates, og Yolanda Garcia Viadero har uden tvivl været banebrydende for, at Ribera del Duero er kommet på fine wine-verdenskortet.
 
Nu er Bodegas Valduero så også kommet i vores sortiment (senest stod det på hylderne i 00’erne). I dag tilegner vi ovenikøbet vingården en hovedrolle her på vores webshop. Helt specifikt sætter vi fokus på Valduero Tierra Alta 2 Mederas fra årgang 2018. Det er os en kæmpe fornøjelse at præsentere den for jer.
 
Valduero Tierra Alta 2 Mederas har altid været kendt som meget mere end en crianza. Af samme årsag har Valduero valgt at undvære Crianza-betegnelsen og i stedet omtale den som ”den yngste af deres reserver”. Det er et flagskib fra Valduero, der hylder to elementer af familiens stil: Vinstokkene dyrkes i stor højde (Tierra Alta). Vinen er tilmed lagret med stor omhu i 15 måneder på træfade fra to kilder (2 Mederas), inden den har ligget 12 måneder på flaske.

Drømmer du om at smage på 100 % fantastisk Tempranillo med lang fadlagring fra vinmarker med lavt udbytte fra de højeste områder i Ribera del Duero fra af en af områdets absolutte pionerer? Så er det altså nu du skal slå til.

Se i øvrigt resten af udvalget fra Bodegas Valduero lige her. 

Der findes blandt andet en helt fantastisk hvid Ribera del Duero på Albillo, som Bodegas Valduero var de første til at plante i området. 

Så er der selvfølgelig også en Reserva og Gran Reserva. 

 

Med Antinori i Toscana

Af: Pernille Dahl Overgaard

Marchesi Antinori er en af Italiens bedste og mest berømte vinproducenter. I hvert fald i Toscana, hvor det store, stærke familiedrevne vinfirma på nu 26. generation har opbygget et imperium. Derfor var vi meget beærede over at være med, da H.J Hansen Vin/Vinspecialisten viste Toscana, Antinori og meget vigtige kapitler af den italienske vinhistorie frem. Med base i Firenze rejste vi til Chianti og Bargino. Til Bolgheri og Maremma. Til Umbrien og Montepulciano. Det er der kommet dette skriv ud af. Om de besøg og vine, der gjorde særligt indtryk på os.  

Første dag: Tenuta Tignanello viser os toppen af poppen

Solen skinner højt på den toscanske himmel, da vores lille bus af meget kuperede veje når frem til Tenuta Tignanello i hjertet af Chianti på en helt almindelig mandag i marts. Døren går op, vinrejsen er for alvor i gang, og pludselig befinder vi os foran de berømte vinmarker, der leverer druerne til kultvinene Tignanello og Solaia. Med egne øjne kigger vi på et meget vigtigt stykke vinhistorie og lader os dupere.

Tenuta Tignanello har egentlig rødder helt tilbage til 1500-tallet, men det er først i midten af det 19. århundrede, at Antinori-familien sætter sig på vinproduktionen netop her. Med tiden bliver Tenuta Tignanello stedet for udvikling og innovation. Den første flaske Tignanello ser dagens lys i 1974 og chokerer verden ved at være en kombination af Sangiovese og de for regionen utraditionelle druer Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc - ovenikøbet lagret i barriques. Supertoscanerne er født, og helt ironisk er det, at vinen, som nu ikke må kaldes Chianti Classico, emmer af den klassiske appellation som aldrig før. Historien er stærk, og derfor er det også ekstra specielt, da vi til frokosten i vingårdens fuldstændige eventyrlige rammer får serveret et glas af den 48. årgang, 2018 Tignanello.

 Hvor Tenuta Tignanello minder os om fortiden er næste stop på turen et tydeligt symbol på fremtiden. Bussen tager os med til Antinoris hovedkvarter, Antinori nel Chianti Classico i Bargino, hvor et nyt og moderne byggeri til intet mindre end 100.000.000 euro venter på os. Der er ikke sparet på noget i den imponerende bygning, hvor tradition og nyskabelse går hånd i hånd. Det er bare med at nyde rundvisningen, mens fortællingen om Antinori toner frem i smukke omgivelser, betagende arkitektur, store vine og passionerede mennesker.

Kort fortalt er Marchesi Antinori 26 generationers vinhistorie i absolut verdensklasse. Antinori kan nemlig spore sine rødder ikke færre end 630 år tilbage i én og samme familie. Det hele begynder i år 1385 med Giovanni de Piero Antinori, der bliver optaget i vinmagernes orden i Renæssancens Firenze. I 2022 er Marchesi Antinori fortsat i fornemt selskab. Huset er stadig fast medlem af Premium Familiae Vini: Sammenslutningen af de 12 mest prestigiøse, familieejede vinhuse i hele verden. I dag står de tre søstre, Albiera, Allegra og Alessia Antinori, i spidsen for det legendariske familiefirma, der efterhånden sidder på vingårde og -marker i hele støvlelandet.

Det oplever vi allerede samme aften, da Antinori byder os velkommen til eksklusiv middag på Cantinetta Antinori. Her får vi serveret vine fra Prunotto Estate, og på den måde når vi ligeledes en tur til Piemonte, mens vi sidder på Antinoris fornemme restaurant lige midt i Firenze. Særligt Barolo Bussia fra 2017 tager os med storm.

Anden dag: Tenuta Guado al Tasso er alletiders

I Bolgheri ligger famøse Tenuta Guado al Tasso, som er et vineri, de færreste får lov til at besøge. Derfor føles det uvirkeligt, at vi i dag bevæger os rundt blandt Cabernet Sauvignon-, Cabernet Franc- og Merlot-vinmarker netop her. Bussen har sat os af i et område fuldstændigt anderledes fra det, vi oplevede dagen før. Vi befinder os nær kysten i et øde egn, vi kan dufte havet og for første gang på turen står vi med fødderne midt i den toscanaske jord. Det er en kæmpe oplevelse at mærke vejr, vind og jordbund på denne måde og få fornemmelse for, hvor stor betydning disse faktorer har.

På en række med vinstokke kan vi bukke os ned og samle mikroskopiske sten op, og bare få meter længere henne ad marken er disse blevet ti gange større. Det viser og fortæller vores utroligt dygtige guide, Luisa Foschetti, os. Hun er Hospitality Manager på Guado al Tasso, er gift med winemakeren på stedet og formidler med en varme og passion, man sjældent oplever. Med hende ved roret forstår vi, hvorfor forholdene her er unikke, og hvorfor vinene er det samme.

Guado al Tasso bliver produceret første gang i 1990 og har i dag ry for at tilhøre førsteklasse af vin produceret på den toscanske Middelhavskyst. Da Bolgheri i slutningen af 1980’erne bliver Italiens nye kultområde for vine af Bordeaux-blends, ligger det lige til højrebenet for Antinori-familien at komme ombord på Guado al Tasso. Arvet fra Carlotta della Gherardesca og revolutioneret af Niccoló Antinori, mor og far til Piero Antinori, er Guado al Tasso allerede et referencepunkt i familiens liv og historie. Her har man tidligere haft indflydelse på skabelsen af de ikoniske vine, Sassicaia og Ornellaia.

I årgang 2018 står Guado al Tasso foran os til den beundringsværdige frokost, vi bliver inviteret på i smukke lokaler. Denne og vingårdens yderligere rødvine gør stort indtryk. Betragter du Guado al Tasso som et hus, er Il Bruciato den flotte, store indgangsport til velsmag. Cont Ugo er dagligstuen, hvor du føler dig hjemme og tryg. Guado al Tasso er førstesalen med alt, hvad hjertet begærer. Sådan beskriver Luisa Foschetti flaskerne foran os. Sikke en præsentation af vinene og sikke de smager!

 

Fra Bolgheri går busturen til Maremma, hvor vi mødes at et usædvanligt syn. I en klippeskråning er vineriet, Le Mortelle, på smukkeste vis skjult af naturen, så man helt glemmer, hvor stort det egentlig er. Af samme grund får vi mildest talt et chok, da vi bliver budt indenfor. Det forbløffende vinreri råder over flere hundrede hektar vinmarker, rummer en treetagers vinkælder og indeholder et kæmpe smagslokale med en uforglemmelig udsigt. Efter en rundvisning finder vi vores plads i sidstnævnte og lader os forføre af vores favorit, Vivia. En frisk hvidvin på Vermentino, Viognier og den lokale Ansonica. Det er som om, at den smager lidt bedre her i Maremma end hjemme i Jylland.

Samme aften indtager vi Antinoris Restaurant, Buca Lapi, i Firenze til en overdådig middag akkompagneret af blandt andet en yderst lækker Pian delle Vigne Brunello di Montalcino fra 2016. 

Tredje dag: Castello della Sala er suveræn

Forventningerne er store og busturen lang, da vi denne martsmorgen vender snuden mod Umbrien og historiske Castello della Sala. Blandt stejle bakker i komplet stilhed ligger vingårdens marker som et skatkammer. Omgivet af skove og 140 hektar vinmarker ligger slottet, der stammer fra det 14. århundrede. Vi rammes med ét af fortiden under rundvisningen, der tager os med fra de mørke kældre til slottes tårn. Herfra kan vi se den jord, Antinori-familien opkøber i 1940 med ambitionen om at lave usædvanligt gode hvidvine.

I det grønne landskab får vi øje på vinreriet fra 2006, der med sit skrå, kobbergrønne tag smelter sammen med naturen. Her laves i dag den hvidvin, der uden tvivl har sat Castello della Sala på vinverdenskortet: Cevaro della Sala.

I slottets festsal får vi lov til at opleve årgang 2020 udfolde sig. Af ristede toner og frisk citrus indfanges vi straks af duften, inden en fyldig, dyb og fadpræget smag mejsler kvaliteten fast. Vi bøjer os i støvet for Cevaro della Sala.

Som et ekstranummer indtager Muffato della Sala scenen. En uovertruffen dessertvin, der i den grad hylder tidligere tiders tradition for at lave prægtige, søde vine i området. Stor applaus herfra.

 Dagens næste stop og turens sidste besøg er hos Tenuta La Braccesca, der har vinmarker i både Montepulciano og Cortona. Grænsen mellem områderne er tydelig at spotte, da vi står på den flotte Estate og skuer ud over vinmarker så langt øjet rækker. På den ene side er der plantet Sangiovese, der bliver til vinene, Sabazio Rosso di Montepulciano, La Braccesca Nobile di Montepulciano og Santa Pia Nobile di Montepulciano Riserva. På den anden side består markerne af Syrah, der giver vinene, Achelo og Bramasole. Vi får lov til at smage hele portfolioen.

Helt i tråd med resten af turen finder smagningen selvfølgelig sted i et fantastisk lokale med en udsigt, der lever op til de udsøgte vine. Vi iagttager det fredfyldte landskab med Montepulcianos bjerge og byen Cortona i det fjerne, mens vi kun får skænket god vin i glassene.

Bjergene i baggrunden har altid været verdenskendte for Vino Nobile, der ifølge beretninger var vin reserveret udelukkende til adlen. 1980’erne genopdager en ny generation af vinmagere områdets kvaliteter, og Vino Nobile bliver vinikonet på disse kanter. Antinori-familien vil selvfølgelig lege med i front og opkøber Tenuta La Braccesca i 1990. Vinene, vi smager i dag, er klart udtryk for, at Antinori også her mestrer at producere vine tro mod ophav og tradition.

Særligt vinene fra den nyere DOC Cortona gør indtryk på os. De repræsenterer en helt anden verden end dem fra Montepulciano. Men den behagelige Syrah i glasset får en særlig toscansk karakter, der emmer af varme, kraft, intensitet og energi. Det gælder både den let drikkelige Achelo og ikke mindst topvinen Bramasole. Vi er meget taknemlige for at lære Cortona bedre at kende.

På en og samme tid har rejsen været som at komme tilbage i vinhistorien og få et indblik i fremtiden for den toscanske vinproduktion. Vi har besøgt steder, der har været med til at revolutionere italiensk vin, og som nu udstråler Antinori-modernisme. Vi har besøgt vingårde, hvor bygninger og jord er bevaret, og hvor Antinori kan spore sin historie flere 100 år tilbage. Vi har smagt på ikoniske kultvine og nyere dråber. Vi har været i Chianti, Bolgheri, Meremma, Bargino, Umbrien og Montepulciano og oplevet Toscanas mangfoldighed og områdernes særegenhed. En ting går dog igen: Marchesi Antinoris storhed.

 

Barolo

Fem facts fra foden af bjergene

Af: Dahls Vinhandel 

Barolo er måske Italiens mest efterspurgte vintype. Med hvad gør egentlig en Barolo til en Barolo? Og hvorfor er den så speciel? Det forsøger vi at finde ud af i følgende skriv, der giver dig fem facts om det piemontesiske distrikt med den strenge vinlovgivning og vintypen, Barolo, der rent faktisk kaldes vinenes konge og kongernes vin.

1. Et distrikt, en by og en vintype

I Piemonte finder man distriktet Barolo, hvor man producerer vintypen af samme navn. Denne er opkaldt efter landsbyen Barolo, der er placeret cirka 15 kilometer syd for byen Alba i det nordvestlige Italien. Her finder man Piemontes mest berømte vinmarker og vinproducenter indhyllet i en stram lovgivning i forhold til druesammensætning, udbytte og fadlagring. Ja, det er ikke for sjovt, at Barolo kaldes ”vinenes konge, og kongernes vin”.

Du kan begynde med at lade dig inspirere af Barolo, D.O.C.G. Prunotto Estate 2017.

2. 100 % Nebbiolo

En Barolo fremstilles altid på 100 % Nebbiolo, der betragtes som den bedste blå druesort i Piemonte. Nebbiolo har en meget tynd skal og et højt indhold af tannin, der giver vine med et lagringspotentiale i absolut topklasse. En ung Barolo er teglrød, mens en ældre Barolo får orange nuancer. Duft og smag er kompleks i alle aldre, og Nebbiolos kendetegn er masser af aroma. Disse spænder over roser, violer, kirsebær, chokolade, lakrids, trøffel og læder. Man mener faktisk, at navnet Nebbiolo stammer fra ordet ”nebbia”, som på italiensk betyder tåge: Det kendetegner vel meget godt hele Piemonte, der malerisk strækker sig mellem bakker og bjerge gemt under en tæt tåge.

Skal du på opdagelse i Barolo-vine, må du ikke lade Angelo Gaja gå din næse forbi. Tag eksempelvis et kig på Gaja Dagromis Barolo 2017

3. 3 års lagring før frigivelse

En Barolo må først frigives efter 36 måneders lagring, hvoraf mindst 2 år er på fad og 1 år er på flasken, før den frigives til salg. En Barolo i god kvalitet kan typisk gemmes i både 10, 20, 30 og i mange tilfælde helt op til 50 år.

Du kan også lade dig betage af Rivetto - Serralunga d'Alba Barolo 2016

4. 11 Kommuner – 5 vigtigere end andre


Barolo-distriktet fik sin DOC status i 1966 og blev i 1981 ophøjet til DOCG. Området består af i alt 11 kommuner. De fem mest interessante er: Barolo med eksempelvis topmarken Cannubi. La Morra med blandt andre markerne Rocche og Conca i spidsen. Castiglione Falletto, hvor marken Monprivato blandt andre viser sig frem. Montforte d’Alba huser marker såsom Bussia. Serralunga d’Alba har marker som Boscaretto og Ornato. De seks resterende kommuner er: Novello, Verduno, Crinzane Cavour, Roddi, Diano d’Alba og Cherasco.

Barolo fra La Morra og Barolo skiller sig ekstraordinært ud med en parfumerede frugt og blødere tanniner. De kan betegnes som mere feminine og mere burgundiske i stilen (selvom de ikke kan forveksles med Pinot Noir). Det skyldes en frugtbar jordbund primært bestående af ler.

Få endnu en Barolohistorie ved at tjekke Cascina Ballarin - Barolo - I Tre Ciabót DOCG 2016

Mere maskuline bliver vinene fra Monforte d’Alba og Serralunga d’Alba, der står for mere mørke Baroloer qua sine sydligere placering.

Giv også Coste Di Rose, Barolo, Marchesi Di Barolo 2014 et kig.

 I midten af spektret kan man placere Baroloer fra Castiglione Falletto, hvis jordbund præges af mere kalk. Det giver faste og lagringsvenlige vine, der kræver tid. Knap så tunge vine som Baroloerne fra Monforte d’Alba og Serralunge d’ Alba, men mere tunge end dem fra Barolo og La Morra. 

5. Barolokrigen: Traditionalister vs. modernister


Produktionen af og holdningen til Barolo som vintype kan opdeles i to lejre. Modernisterne står for Barolo lagret på små franske barriques og brug af kortere macerationstider, der giver blødere og tidligere drikkeklare vine. Det står i stor kontrast til traditionalisterne, der bevarer den konservative brug af længere tids modning på gamle, store bottis og lange macerationstider. Det fører til et stort udtræk af tannin i vinen, der nu er længere tid om at bløde op. Modernisterne bliver af traditionalisterne beskyldt for at lave vin, der overskygger vinens regionale karakter og Nebbiolo-druens unikke kendetegn. Omvendt anklager modernisterne traditionalisterne for at producere vine med hårde tanniner og al for lidt frugt. Vinene har dog trods alt mere til fælles, end de er forskellige, og efterspørgslen på Barolo er da også så stor, at der er plads til begge. Heldigvis! 

Du bliver også nødt til at kigge nærmere på 2016 Barolo Mosconi Vigna Ped, Conterno Fantino

God fornøjelse. 

Kilder:

Puckette, Madeline (2020): “Nebbiolo: The Grape of Barolo and So Much More”. Winefolly.com.

Lolli, Paolo (2004): "Piemonte" i Ilkjær, Thomas (2004): Politikkens bog om Italiensk Vin

 

Bourgogne

Fem facts fra de gyldne skråninger

Af: Pernille Dahl Overgaard  

Bourgogne er et komplekst vindistrikt. Måske det mest komplekse af alle. Ligegyldigt hvor meget man læser om eller smager på, så kommer man nok aldrig helt til bunds i det eftertragtede område, der (vel sammen med Bordeaux) huser verdens bedste og mest kostbare vine. Her forsøger vi at hjælpe dig et my på vej med fem facts fra de gyldne skråninger.

1. Bourgogne er en vinregion i hjertet af Frankrig, som er verdensberømte for sine rød- og hvidvine fremstillet på henholdsvis Pinot Noir og Chardonnay. Det er hoveddruesorterne, som man bare skal huske. Desuden spiller Gamay og Aligoté en mindre rolle – dog udelukkende i de sydlige appellationer.

2. På kortet er Bourgogne et ca. 200 km aflangt område, der strækker sig fra Dijon i nord til Lyon i syd. Fra nord til syd findes seks større områder, og dem skal du kunne. Nordligst nær Champagne ligger Chablis, der er kendt for sin unoaked Chardonnay. Dernæst kommer højborgen, Cote d’Or, der består af Côte de Nuits, hjemmet for de allerfineste og mest raffinerede rødvine, og Cote de Baune, der ligger navn til klodens bedste tørre hvidvine. Sydligere ligger Cote Chalonnaise, der blandt andet er kendt for sin eminente Cremant de Bourgogne. Herunder kommer Maconnais, hjemstavn for god hvid Bourgogne. Sydligst ligger Beaujolais, et overset område med lækre rødvine på Gamay.

3. I Bourgogne findes der 23 regionale appellationer, 44 kommunale appellationer, 684 Premier Crus og sidst men ikke mindst 33 Grand Cru marker. Chablis udgør én Grand Cru, men består faktisk af 7. De resterende 32 er alle placeret i Cote d’Or. 24 i Cote de Nuits og 8 i Cote de Baune. Af de 33 giver 8 grønne druer til hvidvin. MEN husk bare tallet 33 – og eventuelt navne som Romanée Conti, Clos de Vougeot, Chambertin, La Tache, Corton-Charlemagne og Montrachet.

4. Chablis opdeles i sine egne 7 Grand Crus, der alle ligger på højre side af Serein-floden over for byen Chablis. De er Vaudesir, Le Preuses, Le Clos, Grenouvilles, Bourgros, Valmur og Blanchots.

4. I Beaujolais må 10 underområder bringe vin på markedet under eget navn og uden Beaujolais på etiketten. 10 Grand Crus vel at mærke. Disse betegnes som de 10 søstre i Beaujolais: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-á-Vent, Fleurie, Chiroubles, Regnié, Morgon, Brouilly, Côte-de-Brouilly.

Her finder du vores udvalg af Bourgogne, og der er endnu mere i butikken. 

Kilder:

Puckette, Madeline (2020): “A simple guide to Bourgundy Wine with maps”. Winefolly.com.

Wildman, Frederick S. (1978): Wine tour of France.

Smagen af Riesling

Af: Nanna Bech Boldrup Mathiasen

Tysk oprindelse. Aromatisk. Frugtrig. Petroleumsnoter. Det er nok nogle af de mest almindelige kendetegn på, at det er Riesling, der serveres i glasset. I dette skriv hylder vi den syrlige drue med masser af frugt. Både den søde, den tørre og den midtimellem. Den fra Frankrig, Tyskland og USA.

De fleste vil vende øjet mod Riesling, hvis der skal udpeges en tysk nationaldrue. Den grønne, aromatiske drue med høj syre har da også sin oprindelse i de tyske distrikter Pfalz, Mosel og Rheinhessen. Men faktisk produceres der fremragende Riesling flere steder på kloden. Lige fra Tyskland over Østrig, Frankrig og USA og helt til Australien. Her får du vores bud på tre forskellige og velsmagende Riesling-vine i det meget prisvenlige hjørne. Værsgo.

 Det klassiske valg fra Tyskland
Det er bare ikke til at komme uden om Mosel, når samtalen falder på Riesling. Indlægget her er da heller ingen undtagelse, for det første bud tager os naturligvis med til det tyske Riesling-mekka. I byen Piesporter ligger forførende Weingut Reinhold Haart, der ejer størstedelen af byens allerbedste vinmarker – udelukkende tilplantet med Riesling selvfølgelig.

Haart to Heart viser virkelig husets formåen: En halvtør smagsoplevelse med en skarp og sprød syre, der giver en enestående friskhed. Et glas der bare emmer af lækre nuancer af fersken, æbler og citrus. Haart to Heart og hele fornøjelsen har den nette sum af 150,00 kr.

 Det tørre valg fra Alsace  
De mest traditionelle Riesling-vine kan karakteriseres som søde – simpelthen fordi sødmen balancerer druens høje syre. Men i den anden ende af spektret finder du faktisk lige så gode eksempler. Især i Franske Alsace viser Riesling topform, hvis du er til de mere slanke hvidvine. Her har Meyer Fonnés mere tørre udgave i hvert fald gjort stort indtryk på os.

Her forstår det familiedrevne vinhus at tilbyde en kombination af fransk og tysk charme. Vinhuset har nemlig hjemme på den franskklingende adresse, Grand Rue, men i det tysklydende område Katzenthal i Alsace. Felix Meyer er winemakeren bag denne Riesling, der lever op til husets altid imponerende kvalitet.

Det er renhed og mineral aroma af ananas. Det er fylde i munden med hint af appelsin og fersken. Det er balance, elegance og velbehag. Ganske enkelt en fornem oplevelse. Og så er Meyer Fonné Riesling bare til 139,00 kr.

Det søde valg fra USA
Ingen Riesling-guide uden den søde rute. Vi skal naturligvis også forbi stærke USA og et af de mest populære vinhuse i butikken. I Columbia Valley i Washington har Chateau Ste. Michelle til huse. Heldigvis for det, for huset producerer nemlig en eminent Riesling i den søde ende af skalaen. En sprød og frisk lille sag, der qua druernes megen sol får helt vidunderlige florale og sødmefulde aromaer midt i den ellers høje syre. Det er med andre ord en rank og ren Riesling, der åbner sig i glasset med en tiltalende sødme og masser af ferskner og mandariner. Bare en dejlig oplevelse, og så ovenikøbet på tilbud. En flaske Chateau Ste. Michelle Riesling til 135,00 kr., men køber du tre flasker er prisen 100,00 kr. pr. stk.

Ja, skal det være Mosel, Alsace eller Washington? Svaret er enkelt. Det skal være Riesling. Vi håber, du har lyst til at smage med.

Tag på opdagelse i vores Riesling-udvalg lige her eller i butikken. 

 

Portugal. Portvin. Perfektionisme.

Af: Pernille Dahl Overgaard

En stor mængde druer udelukkende fra Dourodalen i Portugal, et tidsrum gæring, en omgang brandy og mange rytmiske tramp fra bare menneskefødder. Sådan kan fremstillingen af portvin nogenlunde beskrives. Herefter afgør lagringsmåden og -perioden, hvilken type der er tale om. I dette skriv kigger vi nærmere på de forskellige medlemmer af portvinsfamilien og tilbyder naturligvis et kig i vores unikke samling.

På forskellige træfade flyttes portvinen nemlig på historisk vis fra Quintaen, vingården på almindeligt jysk, til de imponerende lagerhuse i smukke Vila Nova de Gaia langs Dourofloden. Her lagrer vinen og bliver enten til en ruby eller tawny, inden den afskibes til stor glæde i resten af verden.

Ruby vs. tawny
En ruby fremstilles af druer fra en enkelt årgang, der aftappes efter 2-3 år på fad, hvorefter den lagrer på flasken. Den er rød i udseendet og er typisk meget frugtpræget. Når det handler om ruby er der to kvalitetsportvine at have for øje: Vintage og Late Bottled Vintage (LBV).

En tawny derimod lagrer længere tid på mindre egetræsfade og iltes langsomt, inden den aftappes på flaske. Det betyder, at en tawnytype er mere teglstensfarvet i udseendet og har fadprægende karaktertræk som nødder, vanilje og karamel. Også i tawnyens øjemed er der to kvalitetsportvine: Tawny med alder og Colheita.

Om end du er til ruby eller tawny finder du vores mere end 100 flasker store portvinsudvalg lige her.

Vintage vs. Late Bottled Vintage
Vintage port betragtes af de fleste portvinskendere som den mest eftertragtede portvinstype. Vintage Port deklareres nemlig af de portugisiske myndigheder og produceres derfor udelukkende i de allerbedste årgange. Vinen lagrer i 2-3 år på fad, inden den tappes på flaske. Herefter lagrer den videre på flaske og bør faktisk først nydes efter 20-40 år. Her hos os i butikken er Taylor’s 2018 netop kommet på lager. Taylor’s, Fladgate & Yeatman som portvinshuset korrekt hedder er mere end imponerende 300 år gammel. Derfor er historien om Taylor’s nærmest identisk med historien om portvin. Denne skrives naturligvis i Dourodalen, hvor Taylor’s har tre vingårde: Quinta de Terra Feita, Quinta de Vargellas og Quinta de Junco.

Fra disse kommer druerne til denne famøse årgangsportvin, der er en af de bedste, mest eftertragtede og længst modnede af slagsen. Quinta Vargellas tilfører struktur, elegance og kompleksitet, mens Quinta Terra Feita og Quinta de Junco bidrager med kraft og koncentrerede frugter. Efter 18 måneder på egetræsfade er 2018 frigivet og landet i det viborgensiske. Men faktisk menes det, at sådan en Vintage først bør nydes efter årtier i kælderen. Så den er alt for ung endnu, men gemmepotentialet er der bestemt, og måske følger investeringspotentialet med. Heldigvis har vi også Taylor's Vintage fra 1965, 1966 og 1967 på lager. Og de kan altså drikkes nu. 

Ikke overraskende betyder kategorien Late Bottled Vintage, at portvinen typisk har ligget længere tid på fad end en Vintage. Faktisk får en sådan lov til at ligge 4-6 år på fad inden den aftappes. Denne er til gengæld klar til at blive knappet op allerede ved frigivelsen, men har også potentiale til op mod 20 år i kælderen. Her vil Taylor's igen leve op til forventningerne med en L.B.V fra 2012. I vores optik er det nemlig en klassisk Late Bottled Vintage med en dybere rubinrødfarve, mere fylde og mere intensitet. En L.B.V med også et par år på flaske. Mums. 

Se vores Taylor's udvalg her

Tawny med alder vs. Colheita
Tawny defineres som en blanding af flere forskellige årgange og lagres som hovedregel længere tid på fad og på mindre egetræsfade. Vinen iltes dermed hurtigere, og derfor er denne typisk klar til drikkelse allerede ved aftapning. Når man taler om tawny med alder, henviser årene til den gennemsnitlige alder, som vinen vurderes til at være på tidspunktet for aftapningen. På en sådan tawny angives denne ca. alder og naturligvis tappeåret på etiketten. Tawny findes i 10-års, 20-års, 30-års og i enkelte tilfælde helt op i 40-års udgaver. Mere dyrebar bliver flasken selvfølgelig med alderen.

Det velrenommerede portvinshus, Graham’s, laver eksempelvis fantastiske tawnytyper i alle aldre. For os i Dahls Vinhandel står husets 20 års tawny som noget helt specielt, og for mange er de 20 år den perfekte alder. I hvert fald har den her portvin gennem to årtier modnet i egetræ for at glæde portvinsfans, der søger det perfekte. For i Graham’s optik handler portvinsfremstilling om dedikation til tre kunstarter: blandingskunsten, kunsten at samarbejde og aldringskunsten. Det giver unikke tawnys med individuelle kendetegn.

Graham’s 20 års Tawny forfører næsen med en bouquet af nødder, modne frugter og appelsiner. I smagen er den blød og behagelig med en elegant og lang finish. Perfekt til cremede desserter eller til stunder i utide serveret afkølet i stort glas.

Se mere fra Graham's lige her. 

I tawny-kategorien findes også Colheita, der egentlig betyder høst og dermed også årgang. Med andre ord kan en Colheita defineres som en årgangstawny. En sådan skal mindst tilbringe 7 år på fad, inden aftapning og salg. Både høståret og tappeåret skal igen fremgå af etiketten. Sammen med vintage portvine betragtes colheitaer som nogle af de bedste hedvine overhovedet.

Prøv eksempelvis Warre´s Colheita 1995, der tager dig med tilbage i tiden. En smuk og ravfarvet colheita med en krydret og nøddeagtig aroma af mørk chokolade. Det er figner, rosiner og vanilje. Det er en lang og rank eftersmag med en eminent tørhed. En yderst anmelderrost og meget dejlig portvin.

Hvilken type er du mest til? Vi håber, vi har guidet dig bare lidt rundt i portvinens verden.

En vinbutiks helligste rum og rødvinens mekka

Af: Pernille Dahl Overgaard

Pomerol og Margaux løb med opmærksomheden, da der var alternative bobler, store rødvine og delikat sauternes på programmet i smagslokalet hos Dahls Vinhandel. Selveste Bordeaux var aftenens tema, og vi var med hele vejen fra højre til venstre bred. 
 
Det er gråt og regnfuldt denne mandag aften i maj, da Dahls Vinhandel slår døren op fra Sct. Mathiasgade 76 og byder 10 heldige gæster velkommen til en smagning i storhedens tegn. Temaet er nemlig Bordeaux, og alene af den grund er stemningen lysår bedre end vejret. Humøret er højt og samtalen flyder blandt gæsterne i butikken, da indehaver Peter Dahl byder velkommen med aftenens første glas. En sprød og frisk Cremant de Bordeaux fra Jean Baptiste Audy sætter smagningen i gang og cementerer, at der findes alternativer til de mousserende mastodonter i Champagne, Bourgogne og Alsace.

Vi efterlader de tomme velkomstglas, og Peter Dahl dirigerer os ud af butikken med ordene: ”Der er vin overalt, så pas på hat og briller”. Den påstand holder stik, idet vi følger den lille gang ud af butikken. Vi snor os blandt mere end 100 forskellige flasker og et hav af kasser for at ende i det lille og hyggelige smagslokale allerbagerst i ejendommen. Her mødes vi hver især af tre forskellige glas, der skal føre os igennem aftenens vine.

Bordeaux: Højre og venstre bred
 På fjernsynsskærmen for enden af bordet pryder et kort over Bordeaux. Det viser tydeligt vindistriktet ved Atlanterhavskysten, der deles i venstre og højre bred af floden Garonnes. Lige her er der så exceptionelle og varierende jordbunde, der gør områdets vine fuldstændig enestående.
 
”Når man alle steder i verden forsøger at lave de bedste rødvine, er det i de fleste tilfælde Bordeaux, man spejder efter og prøver at efterligne. Det har vi set med det store californiere og ligeledes med supertoscanerne i det italienske”, indleder Peter Dahl passioneret aftenens tema om sit eget yndlingsditrikt.


Kilde: Winefolly 
 
”I Bordeaux adskiller den højre og venstre bred sig fra hinanden ved hovedsageligt at producere vine, der er baseret på to forskellige druer. Højre side er kendetegnet ved Merlot, der giver vinene blødhed og elegance, mens venstre side domineres af Cabernet Sauvignon, der tilføjer vinene styrke og kraft. Hver druesort bidrager dermed til at give vinen den rette balance, så den smager allerbedst og ældes flottest”, lærer vi som det første af vinhandleren ved roret.
 
Således skydes arrangementet for alvor i gang, og det bliver klart, at vi i aften skal smage på netop de to druesorter i forskellige kombinationer og sætte unge og gamle rødvine op imod hinanden.
 
Inden det bliver bekræftet, at Bordeaux er rødvinens mekka, får vi dog lov til at smage en hvidvin fra Graves. Lagrave-Martillac Blanc 2017 viser, hvilken rigdom og fylde distriktets Sauvignon Blanc- og Sémillion-vine har at byde på. Det kan altså kun blive en rigtig dejlig aften.
 
Højre bred: Saint Emillion og Pomerol
Første rødvin på tegnebrættet er en 2011 Château La Fleur de Rocheyron fra Saint Emilion. Der er tale om 100 % Merlot, og bare forhistorien til vinen skaber stilhed i det ellers summende smagslokale.
 
”Den her vin, har jeg taget med, fordi den har et dansk islæt. Danskeren Peter Sisseck, som de fleste forbinder med Ribera del Duero i Spanien, står nemlig bag denne vin, som er andenvinen til Château Rocheyron, der har store ambitioner”, introducerer Peter Dahl og skænker vinen.
 
Med en dybrød farve og en lækker aroma af især mørke bær, blommer, svampe og cedertræ imponerer Peter Sissecks værk naturligvis i lokalet.
 
Fra Saint Emilion bevæger vi os med næste vin i glasset til Pomerol. Her skal vi igen smage på 100 % Merlot, idet Peter Dahl serverer Clos de Litanies fra 2018 for os og fortæller:
 
”Nu skal vi smage på Crasse de Fer, der på almindeligt jysk beskriver den helt særlige grussede ler-jordbund med højt indhold af jern, der præger Pomerol og kan give vinene en helt særlig og indbydende duft af trøffel. Det gør vi med Clos de Litanies fra familien Janouix, der står mit hjerte nært”.
 
Det er altså en oplevelse at smage en ung vin på 100 % Merlot fra præcis dette terroir, der huser verdens bedste Merlot-vine, Petrus og Le Pin. I modsætning til de to famøse eksistenser er Clos de Litanies nemlig en meget overset perle.
 
”Familien Janouix gør heller ikke meget ud af marketing, men koncentrerer sig om at producere vellavet vin i høj kvalitet og som kan klare op til 40 år i gemmerne. Derfor er det de færreste, som har et forhold til vinen, der ligeledes bevæger sig under radaren, når man taler om pris”, lyder det fra Peter Dahl.
 
Sikke et glas, som applauderes af dagens smagegæster. 
 

Venstre bred: Haut-Medoc og Margaux
Peter Dahl fører os i samlet flok sikkert over floden, når vi nu begynder at sætte tænderne i vine, der er baseret på den mere kraftige Cabernet Sauvignon. Næste vin er fra selveste Haut-Medoc og er intet ringere end en 2009 Château Belgrave. Slottet der faktisk kan bryste sig af at være i 5. Grand Cru Classé.

”For mig er det her fuldstændig klassisk for Haut-Medoc med noter af solbær, læder og skovbund. Så har den selvfølgelig lidt alder, og det er altid sjovt at opleve. Jeg kan dufte til sådan en vin i 45 minutter, før jeg tør smage på den. Men så meget tid har vi altså ikke i dag”, fortæller Peter Dahl og griner.

Vinen er da også i så høj kurs blandt gæsterne, at glassene må fyldes op igen. Peter Dahl serverer derfor næste vin på programmet. En 2005 Chateau Angludet fra Margaux.

”En helt fantastisk årgang, der beviser, hvorfor Château Angludet ofte bliver kategoriseret blandt de omkringliggende Grand Cru Classé. Her er der garanti for høj og stabil kvalitet. Det er en vin, jeg er meget stolt af at anbefale”, siger Peter Dahl om valget af vinen.

Gæsterne i smagslokalet stemmer i og bedømmer Château Angludet som en af aftenens bedste. I hvert fald indtil videre. ”Koncentreret”, ”flot duft af mørke og modne frugter” og ”yderst velafbalanceret” er bare nogle af de roser, den får med på vejen.

Venstre bred: St. Julien og Paulliac
2014 La Reserve Leoville Barton fra St. Julien er næste vin i rampelyset. Peter Dahl serverer her en elegant og samtidig intens vin fra Château Leoville Barton, der i 1855 blev klassificeret som 2. Grand Cru Classé.

”På papiret er det altså den bedste vin i aften, men det er ikke altid, at det holder stik. Det er jo det fineste ved vin og især ved stor vin. Det handler om personlighed og forskellige smage. For mig viser den her et klassisk Bordeaux-hus, hvor flotte tanniner spiller sammen med solbær og vanilje”, fortæller Peter Dahl om La Reserve Leoville Barton fra 2014. 

Sidste rødvin på smageskemaet er 2014 Lacoste-Borie fra Paulliac: andenvinen til 5. Grand Cru Classé slottet, Grand-Puy-Lacoste. En behagelig, nydelig og vellavet Paulliac.
 
”Det er saftige og frugtige solbær og brombær, der bevidner, at man kan få value-for-money i Bordeaux”, beretter Peter Dahl for de 10 glade gæster.

Graves: Sauternes
”Ingen Bordeaux-aften uden et glas Sauternes”, lyder mantraet fra Peter Dahl. Derfor er sidste glas på programmet selvfølgelig en sådan af slagsen. 2016 Château Piaut-Simon Sauternes serveres afkølet i et lille glas og manifesterer vintypens status på dessertvines allerøverste hylde. Den søde vin fra Graves produceret på Sauvignon Blanc, Sémillion og Muscadelle påvirket af ædelråd kan altså bare noget helt særligt. Det står atter klart.

De store vindere: Pomerol og Margaux
Ifølge dagsorden har smagningen i den lille butik nået sin ende, men vi skal naturligvis en tur i kælderen. Derfor slutter aftenen i byens hyggeligste gemakker, hvor en Château Tour Leognan fra 2006 på smukkeste vis sætter punktum for en aldeles fremragende smagsoplevelse i det viborgensiske. Tilbage står stærkest Clos de Litanies fra Pomerol og Château Angludet fra Margaux. Tak for Bordeaux.
 
Kan man overhovedet ønske sig en bedre grå mandag?

 

Islay, Speyside eller Highland? Tre hovedveje til whisky

Af: Thomas Dyrby Ørkilde 

Whiskyens land kan være svær at navigere i. For hvor skal man starte? Hvilke destillerier skal man sende sine smagsløg til? Ja, hvilke flasker skal du have på dit eget lille avec-bord hjemme i stuen. I dette skriv får du tre destinationer, der efter min mening er værd at sætte navigationen efter.

I og for sig er der hverken et objektivt eller entydigt svar, når det kommer til spørgsmålet om, hvilke whiskyer der er de allerbedste. Som med alle andre smagsoplevelser taler whiskyen til vores personlighed. Vi har hver især vores egne favoritter, for whisky smager jo vidt forskellig fra flaske til flaske. Den kan være røget og ikke-røget, frugtig eller krydret, den kan være sød eller tør, den kan have ligget på sherry-, bourbon- og sågar sauternefade, som giver et hav af forskellige finishes. Men her får du tre af mine foretrukne indgangsvinkler til de forskellige områder: røg fra Islay, frugt fra Speyside og blødhed fra Highland. https://dahlsvinhandel.dk/spiritus/whisky


Islay og bæstet fra Ardbeg 
Islay er lig med røg. Det er ikke til at lave om på. Nogle bryder sig om det, og andre gør ikke. For mig findes der her nogle helt særlige smagsnuancer, som ingen andre steder kan matche. Derfor ligger jeg fra land i det røgede hjørne ved at foreslå Ardbegs Wee Beastie: En single malt som virkelig sender tankerne til lejerbål. Så er du frisk på at begive dig ud på den vej, der er så røget, at selv horisonten forsvinder, så skal du efter min mening følge i fodsporene af bæstet fra Ardbeg.

Med en alder på bare fem år er den her whisky nemlig lidt af en ballademager: Den er ung, livlig og er fuld af bid. For mig eksploderer der et smagsfyrværkeri i munden, hvor der nærmest er ild i de fantastiske noter, som præges af skarp røg, sort peber og chokolade. Jeg er både betaget og imponeret af dette bæst, der med sin lagring på bourbon- og sherryfade er et ikon fra Islay.

Prisen for Ardbeg Wee Beastie en knap så skræmmende. En flaske kan blive din for bare 499,00 kr.

Speyside og flagskibet fra GlenAllachie
Fra Islays røg og power til Speysides frugt og sødme, hvor jeg tager fat i GlenAllachies 12 års single malt, som har masser af indbydende noter af rosiner, kaffe og den lækreste flødekaramel. Det er bare en helt anden stil og er mit forslag til dig, der ønsker at betræde den søde og mere enkle vej til whisky.

Den her flaske er ganske enkelt destilleriets flagskib, og i mine øjne er den fuldstændig karakteristisk for GlenAllachie. Den har lagret på sherryfade, hvilket giver en eminent sødme. Det er en af mine absolutte favoritter, hvad angår Speysides forunderlige univers. Jeg fanger nuancer af honning, banan og marcipan, som bare smager af mere. Ja, munden løber i vand allerede nu.

GlenAllachies 12 års single malt har en pris, der er lige så sød som smagen. En flaske står til den nette sum af 475,00 kr.

Highland og stærk tradition fra Glenfarclas
Når man kaster sig ud i kunsten at skrive om whisky, er det svært at komme uden om de mange fantastiske af slagsen fra det skotske højland. Derfor er mit sidste pejlemærke i dag også stien mod Highland. Det bliver med det store, stolte og familieejede destilleri, Glenfarclas, som laver en i mine øjne en decideret sprød 12 års single malt.

Her vil jeg bruge termen klassisk whisky, fordi denne flaske bare emmer af historie og traditionelle noter. Det er bløde og behagelige nuancer af søde appelsiner, tørrede frugter og nyt træ. Det er et glas med elegance og friskhed - en forrygende introduktion til Glenfarclas.

Prisen er intet mindre end lige så sprød. For Glenfarclas 12 års single malt i en hel liters flaske kan blive din for bare 399,00 kr. 

Om ikke andet kan du nemt og hurtigt komme til whiskyens land, men vejene dertil kan være mange og forskellige. Det handler om at vælge den, der er den rette for dig og dine smagspræferencer. Jeg håber i hvert fald, at jeg bare har hjulpet dig en my på vej til din næste whisky-destination.

Du kan i øvrigt se hele vores whiskysamling lige her. 

God fornøjelse.


Chardonnay eller Viognier? 

Af: Pernille Dahl Overgaard 
Æbler eller blomster? Citron eller mandarin? Ja, det kan være ganske vanskeligt at skelne mellem Chardonnay og Viognier. I hvert fald når det drejer sig om de fadprægede af slagsen. I dette skriv sætter vi fokus på forskelle og ligheder mellem de to hvidvinstyper og sender dig naturligvis i retning af din næste Chardonnay- eller Viognieroplevelse.
Er man til fadprægede, fede, cremede hvidvine med masser af krop, er det for de fleste oplagt at vælge en flaske Chardonnay. I mere sjældne tilfælde vælger færre af os en flaske af den nok mere oversete Viognier. Begge valg er i den forbindelse rigtige at tage, om end det ene er mere forudsigeligt end det andet.
 
Oaked Chardonnay og Oaked Viognier har nemlig flere fællesnævnere: De to grønne druer er begge fyldige, frugtige og af fransk oprindelse. Men dykker man ned i dem hver for sig, er der faktisk flere forskelle i aromaerne og smagsnoterne.

Vild med Chardonnay?
Chardonnay er ofte karakteriseret af en aroma af æble og citrus, uanset om druen vokser i det køligere Bourgogne eller det varmere Californien. Citrusfrugterne bliver dog ofte tydeligere i vinene fra kølige distrikter. Når din Chardonnayvin er mere modne og veludviklet kan en aroma af ananas desuden kigge frem. I en yngre flaske vil der som regel være tale om lime.
 

På tungen kan Chardonnay virke aggressiv i starten for efterfølgende at ende i en blød og pikant finish, der præges af fedme og citrus.

 
Bonusinfo: Chardonnay er fra samme herkomst som Pinot Noir. Derfor finder du de bedste chardonnayvine fra samme områder, hvor Pinot Noir leverer fremragende vine. Eksempelvis i Bourgogne.

Chardonnay-vinene du bør prøve:

1. Domaine Bernollin, Bourgogne Blanc - Sous la Roche, Bourgogne, Côte Chalonnaise. 10 måneders fad.
Pris: 179,00 kr.

Pris 199,00 kr.

3. Hamilton Russel Chardonnay. Cape, Sydafrika. 9 måneder på fad.
Pris: 325,00 kr.

En hund efter Viognier?
Viognier har ligeledes sine unikke kendetegn, hvor det vigtigste uomtvisteligt er en floral duft af blomster og parfume. Desuden dominerer en frugtig aroma af mandarin de fleste viogniervine. Selvom den for det meste fremstilles tør, kan Viognier virke mere sød og mere tropisk end Chardonnay pga. de her bløde mandarin- og til tider bergamottenoter.
 

I munden kan Viognier allerede ved første smagsindtryk virke blød og fyldig, inden der for alvor bygges op til en fed finish. I modsætning til Chardonnay og dens citrusnoter, kan Viognier her opleves en smule mere bitter med behagelige hint af nødder.

 
Bonusinfo: Viognier er fra samme herkomst som Syrah. Derfor er de bedste Viogniervine naturligvis fra samme områder, hvor Syrahdruen stortrives. Eksempelvis i Rhône.

Viogniervinene du bør prøve:

1. Maison Delas Freres Condrieu, Clos De Boucher. 8 måneder på fad.
Pris 579,00 kr.

2. Fess Parker Viognier, Santa Barbara. 9 måneder på fad.
Pris: 175,00 kr.

3. By Farr Viognier, Victoria, Australien. 12 måneder på fad.
Pris: 489,00 kr.
 

Har du lyst til at prøve Chardonnay og Viognier i smuk symbiose, må du ikke gå uden om den legendariske bourgogneproducent, Maison Louis Latours, og husets "Duet". Den er lavet på 70 % Chardonnay og 30 % Viognier. Det er fylde fra begge sider. Chardonnay byder ind med friskhed, citrus og struktur, mens Viognier kaster blomster og tropiske frugter i puljen.

 

Maison Louis Latours Duet.
Pris: 135,00 kr.


God fornøjelse. 


Kilde: Puckette, Madeline (2016):"Differences between Chardonnay og Viognier". Winefolly.

 

Marchesi Antinori. Mere end et vinfirma

Af: Pernille Dahl Overgaard 

En vaskeægte og levende legende. Et af Italiens største vinfirmaer. En frontløber i supertoscanernes revolution. I dette skriv sætter vi naturligvis Marchesi Antinori under lup. Vi dykker ned i husets imponerende historie og giver et friskt bud på tre must-tastes fra dets enorme repertoire.

Marchesi Antinori. Ja, bare navnet i sig selv emmer af velsmag, historie og både stærke traditioner og forrygende nyskabelser. For mange vinkendere er netop dette hus synonym med italiensk vinhistorie. Og det er absolut ikke forkert. Samtidig er Marchesi Antinori nærmest definitionen af stolthed, når det kommer til vin. Ikke bare i den italienske vinverden, men på internationalt plan.

26 generationer og 630 års erfaring
Kort fortalt er fortællingen om Marchesi Antinori 26 generationers vinhistorie i absolut verdensklasse. Marchesi Antinori kan nemlig spore sin historie ikke færre end 630 år tilbage i én og samme familie. Det hele begyndte i det herrens år 1385 med Giovanni de Piero Antinori, der blev optaget i vinmagernes orden i Renæssancens Firenze. Mennesket kom i centrum. Det samme gjorde vinen.

I 2021 er Marchesi Antinori fortsat i fornemt selskab. Huset er nemlig fast medlem af Premium Familiae Vini: Sammenslutningen af de 12 mest prestigiøse, familieejede vinhuse i hele verden. Og det helt berettiget.
 

I 2021 er Marchesi Antinori fortsat i fornemt selskab. Huset er nemlig fast medlem af Premium Familiae Vini: Sammenslutningen af de 12 mest prestigiøse, familieejede vinhuse i hele verden. Og det helt berettiget.

For det er netop hos Antinori, at man finder nogle af de mest betydningsfulde vine i støvlelandets historie selvfølgelig skabt på nationaldruen Sangiovese og datidens ”forbudte” druer Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Ja, også i 1970’erne indtog Marchesi Antinori scenen og spillede en vigtig hovedrolle i Supertoscanernes indtog.

I dag står de tre søstre, Albiera, Allegra og Alessia Antinori, i spidsen for det legendariske familiefirma, der ejer ti vingårde og mere end 1400 hektarer af de allerbedste vinmarker i blandt andet Toscana og Umbrien. Derudover har familien Antinori Antica Winery i Napa Valley og Haras de Pirque i Maipo-dalen i Chile. Dertil lægges samarbejder med nogle af verdens mest anerkendte vinhuse. Heriblandt famøse Stag’s Leap Cellars. 

Hvor skal jeg starte?
Ganske rigtigt er Marchesi Antinori således en mastodont, hvad angår vinhistorie, -kvalitet, -innovation og -styrke.

Derfor er det os i Dahls Vinhandel en meget store ære at udbyde et bredt sortiment af Marchesi Antinoris fantastiske smagsoplevelser. Men hvilke flasker, skal du vælge, når du vil lære det enorme vinhus bedre at kende?

Det får du et indtryk af her, hvor vi har samlet vores helt egen og meget personlige Top-3 over de bedste vine fra Marchesi Antinori.
 
3. Bramito del Cervo Bianco, IGT Castello della Sala
Tredjepladsen indtages af en sand publikumsfavorit – og vi i butikken er mindst lige så glade for de behagelige Chardonnay-druer fra Orvieto, Umbiren. I lige præcis det her glas finder man en indfangende aroma med små noter af lette eksotiske frugter og formidable citrusfornemmelser, der bare sender tankerne og følelserne til Italien. Man må simpelthen bare tage en tår. Heldigvis. Smagen lever op til forventningerne og emmer af elegance og friskhed. Det vælter ind med en saftig finish og verdens mest behagelige strejf af vanilje og nødder. En sand herlighed til bare 179,00 kr.
 
Køb Bramito her 
 
Bramito produceres fra vinmarkerne omkring det storslåede og middelalderlige slot ved Castello della Sala ikke langt fra den toscanske grænse. Castello della Sala er det perfekte sted til dyrkning af netop hvide sorter. Ejendommens vinmarker er beplantet i en højde mellem 220-470 meter over havets overflade på de smukkeste bakker, som er et symbol på landskabet her. Vinstokkene vokser i kalk- og lerholdig jordbund og ligger perfekt for solens stråler, hvor temperaturforskellen mellem dag og nat er helt ideel.

2. Rosso di Montalcino, D.O.C Tenuta Pian delle Vigne
Lad os hoppe videre til podiets andenplads. Her stråler Pian Delle Vignes Rosso di Montalcino og giver en komplet smagsoplevelse til kun 189,00 kr. Denne flaske er ganske enkelt Marchesi Antinori i en nøddeskal. For det første udstråler vinen med selvsikkerhed den modighed, man forbinder med det legendariske hus. Her er det Antinoris egen personlige fortolkning af den prestigiøse og traditionelle Brunello di Montalcino. Ja, her i butikken kalder vi den for Brunellos lillebror. For det andet er vinen et ægte eksempel på husets kvalitet. Det er modne, røde blommer og ribs i en kompleks og vedholdende kombination med middelhavsurter, salvie og oregano. Når Antinori kaster sig ud i fortolkning, så lykkes det altså. Vi bukker og nejer.
 
Køb Pian delle Vigne her 
 
Pian delle Vigne er naturligvis fremstillet på 100 % Sangiovese. Montalcinos historiske sort. Ejendommen ligger bare seks kilometer sydvest for Montalcino og har fået sit navn efter området, der er kendt for sin karakteristiske jernbanestation. Familien Antinori overtog ejendommen i 1995 - året hvor den første Brunello Pian delle Vigne blev høstet.

1. Tignanello IGT
Det er vanskeligt at sige Marchesi Antinori uden også at sige Solaia og Tignanello. To af de mest betydningsfulde flasker i den italienske vinhistorie. Vores guldmedalje går dog alene til Tignanello, som er en milepæl og et ikon i sig selv. Tignanello var nemlig den første Sangiovese, der blev lagret i barriques, den første moderne vin, som blev blandet med de utraditionelle Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc og den allerførste rødvin i Chianti Classico til ikke at anvende hvide druer. Det er simpelthen historie på flaske, og knappes en Tignanello op, siger man ydmygt ja tak.

Tignanello fremstilles udelukkende i de allerbedste årgange og har til vane at imponere med sin unikke dybde, kompleksitet, balance og meget lange og meget detaljerede finish. Det er en duft af sorte bær og en fyldig og kraftig smag af afrundende tanniner, der er sine 800,00 kr. værdig.

Køb Tignanello her 

Tenuta Tignanello, som ejendommen hedder, har hjemme i hjertet i af Chianti Classicos rullende bakker. Vingårdens to signaturvine, Solaia og Tignanello, stammer fra to vinmarker på én og samme bjergskråning. Vinstokkene nyder her godt af den kalkrige jord, de varme dagstemperaturer og køligere nætter. Marchesi Antinori fortæller selv, at mastodontvinene både er en evig udfordring og lidenskab.

I en Tignanello får man i den grad lov at smage, hvorfor Marchesi Antinoris historie er så vigtig.
Vi stopper på toppen. Lad os skåle i et glas fra altid veloplagte Antinori. God fornøjelse.
 
 
 
 

 

Vi har mange varer i butikken og udvider hele tiden vores sortiment
Se blandt andet mange af vores leveradører lige her

 

Inspiration til påskefrokosten 2020

Skal du holde årets påskefrokost, og mangler du inspiration til et smagfuldt påskebord? Læs med her og lad dig inspirere af et udpluk af årets påskevarer - alt lige fra chokolade til øl og selvfølgelig snaps.

Det søde til påskebordet

Til påsken og ikke mindst påskeægsjagten hører chokoladepåskeægget til. Her er det svært at komme udenom Summerbirds fantastiske og flotte sølvæg, som endda er økologisk! Hvert år lader Summerbird sig inspirere i designet af sølvægget. Du får derfor hvert år et unikt og smukt påskeæg, som udover dets lækre indhold af chokolade også kan bruges til at pynte påskebordet. I år har Summerbird ladet deres traditionsrige påskeæg inspirere af verdensberømte kunstnere nemlig Carl Fabergés guldsmedekunst og danske Axel Salto og hans naturinspirerede stentøjsværker. 

 summerbirdpåskeæg

Summerbirds påskeæg findes i tre forskellige størrelser. Derudover producerer de også et helt unikt porcelænsæg, som ligeledes pynter på årets påskebord.

Leder du efter et påskeæg, som måske ikke lige indeholder chokolade? Ja, så er du landet det helt rigtige sted. Påskeæg behøver ikke nødvendigvis at være lig med chokolade. Det slår Wally and Whiz et slag for med deres forståelse og nyfortolkning af påskeægget, som indeholder smagfulde vingummier. Wally and Whiz producerer nordiske vingummier i forskellige smagsvarianter, som alle er håndproduceret i Danmark.

 

 

wallyandwhizvingummipåske wallyandwhizvingummipåskewallyandwhizvingummipåske

 Påskeæggene fra Wally and Whiz er veganske, glutenfrie og findes i tre smagsvarianter.

 

Summerbirds påskevarer og Wally and Whiz’ forståelse af påskeæg og meget, meget mere finder du i vores butik på Sct. Mathias Gade 76 i Viborg.

 

Det kolde til påskebordet

Lad os skåle i en kold, forfriskende øl! Årets absolutte påskeøl kommer fra Viborg Bryghus. Påske Bocken er brygget på alt det gode ved foråret. Den er blød, rund og mild og en særdeles velegnet ledsager til det store kolde påskebord. Det er friskt. Det er forår. Og det er lokalt – What’s not to like?

viborgbryghuspåske 

 

 

 

 

Det stærke til påskebordet

Hvad er påske uden påskesnaps? Påsken forbindes ofte med en kold og frisk påskesnaps. Varianterne og mulighederne er mange, og vi giver dig derfor et lille udpluk af de påskesnaps, som trender i 2020.

Viskums påskesnaps kommer fra et lille destilleri uden for Viborg. Viskums påskesnaps emmer af havtorn, ingefær, safran og meget mere. Denne snaps findes i to forskellige størrelser – en lille som er en perfekt værtindegave og en større som for alvor slukker tørsten omkring påskebordet????

Ude ved Blåvand tæt på hav og frisk luft har Hr. Skov hjemme. Hr. Skov er kendt og anerkendt for sine lokale råvarer, hvor kvalitet og smag er i højsædet. Påskesnapsen fra Hr. Skov er lagret med de fineste granskud og friske havtorn fra den jyske vestkyst – Ja, det er ganske enkelt kvalitet i særklasse. 

 hrskovpåske

 Hos Dahls Vinhandel i Viborg finder du meget mere inspiration til årets påskefrokost. Du er også altid velkommen til at kigge forbi, hvor vores medarbejder står klar med kyndig og professionel vejledning, så du kan blive helt klar til årets påskefrokost.

________________________

 

Julekalendere for voksne. Portvin, gin og lakrids.

Det er de færreste, som ikke forbinder julemåneden med hygge, forkælelse og lækkerier. Oftest er det dog de yngste sjæle, som løber med al opmærksomheden i december. Men vi mener, at forældrene fortjener ligeså meget selvforkælelse, som de giver deres børn. Derfor giver vi jer her tre forskellige bud på smagsfulde julekalendere til voksne. Julen er hjerternes fest, og vi skal huske også at forkæle og fejre os selv!

1. Graham’s Advent Port Calendar er den ultimative julekalender til parret med en forkærlighed for velsmag og den gode historie. Julekalenderen indeholder fire forskellige portvine – én til hver søndag i december. Bag den første låge gemmer der sig desuden to af verdens bedste portvinsglas fra selveste Riedel, som du selvfølgelig bør servere portvinen i. For at fuldende smagsoplevelsen tilbyder hver låge ydermere et stykke chokolade - perfekt til portvin. Dermed er det sikret, at juelstressen svinder og julefreden vinder! 

Prisen er 595,00 kr.

Advents portvinskalender Graham's

2. Årets Gin Julekalender fra 1975 By Simon er den perfekte investering for ham eller hende, der har mod på at udfordre sin smagshorisont. Du åbner hver dag en af de 24 nummererede pakker, hvor der gemmer sig en lille flaske gourmet gin eller tonic af 40-50 ml. Den første pakke indeholder en miniature gin, og dagen efter får du så en matchende special tonic – hver anden dag får altså sin helt egen smag. På pakkerne findes ydermere et serveringsforslag, som vil supplere din gin bedst, hvis du da ikke ønsker at nyde den ren. De 24 små pakker egner sig godt til at blive hængt på en snor, sat pænt i en kurv eller placeret i julesokken. Her er der virkelig tale om en julekalender fuld af overraskelser.

Prisen er 650,00 kr.

Gin Julekalender 1975 By Simon

3. Bülow Lakrids Julekalender er til folket af den søde tand. Igen i år emmer julekalenderen af alle smage og teksturer fra Bülows fantastiske lakridsunivers, og med denne nedtælling kan du opleve dem alle. Julekalenderen er til ham eller hende, som vil med på en fantastisk julerejse gennem en verden af glimtende kugler, knasende overraskelser og søde fornøjelser. Mens du tæller ned til den store aften den 24. december, fyldes dagende med barnlig og fornøjelig glæde – og de ting, der minder os allermest om jul: lakrids og chokolade. Hele herligheden gemmer sig i 24 indfangende låger i den bæredygtige emballage. Det er altså selvforkælelse på højeste niveau. 

Prisen er 300,00 kr. 

Lakrids By Bülow Julekalender

Glædelig jul! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________

 

 

Vidste du, at din yndlingsvin skal drikkes af et druespecifikt glas?

Guide til Riedel Veritas

De færreste ved, at der til hver drue hører et specifikt glas, som dekanterer vinen korrekt og giver den rigtige smagsoplevelse. Men når du først har smagt forskellen i egen mund, er der ingen vej tilbage – du må bare have det rigtige glas til favoritvinen hjemme på hylden. Men hvilket glas skal du så vælge, når du står der i butikken med dankortet klar blandt et uoverskueligt udvalg?

Riedel er uden tvivl en af de bedste producenter i verden, når det kommer til vinglas designet efter druesorten. Med ambitionen om at få det bedste ud af hver drue og give vinentusiaster verden over den rigtige smag har østrigske Riedel lavet utallige serier af druespecifikke vinglas – og der er noget til enhver smag og enhver pris. Veritas glasserien fra 2014 er især unik og bør stå i en sand vinelskers køkken. Glasserien er skræddersynet til at fremhæve druernes DNA så som drueskindstykkelse, farve, tanninmængde, sukkerindhold og syreintensitet. Denne glasserie af maskinblæste krystalglas er let, elegant og charmerende. Hvert glas er blæst i ét stykke og har en ualmindelig god kvalitet til en helt almindelig pris - og så har denne glasserie endda bedst af en tur i opvaskemaskinen.

Her får du en gennemgang af Riedel Veritas-seriens druespecifikke vinglas samt hvilke vintyper, druesorter og områder hvert glas henvender sig til. Du kan også selv gå på opdagelse i glasuniverset i Riedels egen app.

1. Riedel Veritas Shiraz – allround rødvine

Et af Riedels bedste bud på et eksklusivt universalglas til rødvin er et Veritas Shiraz-glas, som findes i to formater. Er man af den gamle skole og har en forkærlighed for de klassiske europæiske vintyper, anbefales Veritas Old World Shiraz som et yderst elegant allround glas. Det er især velegnet til franske og italienske rødvine som chateau nuf du Pape, amarone og barbera. Også spanske vine på Tempranillo bør nydes i dette glas. Er man derimod orienteret mod de mere moderne og oversøiske vintyper, anbefales Veritas New World Shiraz som et fornemt hverdagsglas. Den store tragt sikrer tonerne af sort oliven og en silkestruktur, som er typisk for Shiraz-vine fra den sydamerikanske. Begge glas betegnes af Riedel selv som universalglas og kan bruges til alle rødvine, men især vine dyrket på Shiraz. Der er tale om to gode kvalitetsglas, som pryder et hvert bord.

Riedel Veritas New World Shiraz Riedel Veritas Old World Shiraz

 

2. Riedel Veritas Pinot Noir – frugtrige verdens vine

Er din favoritvin dyrket på Pinot noir-druen bør du selvfølgelig vælge et Veritas Pinot Noir-glas, som med sin bredde giver masser af plads til, at de røde vine kan trække vejret. Igen er Riedel skarp på den specifikke smag og har lavet to glas designet til to vinverdensdele. Til en klassisk, konservativ og europæisk Pinot noir fra Bourgogne passer Veritas Old World Pinot Noir eminent og lader virkelig de finesserige og stringente smage komme til deres ret. Er du Barolo eller Barbareso-fan er det også her, du skal placere dit valg, for glasset er også designet til nebbiolo-druens kompleksitet. Til en mere nytænkende, avantgarde og oversøisk pinot noir skal man vælge Veritas New World Pinot Noir, som tager højde for den intense og frugtdrevne stil i eksempelvis USA og Australien. Hvem kan ikke lide et godt glas Pinot noir – i et godt glas?

Riedel Veritas Old Wolrd Pinot Noir Riedel New World Pinot Noir

 

 

3. Riedel Veritas Carbernet/Merlot – franske mastodonter

Er man til de tunge franske druer fra Bordeaux ligger valget af Veritas Carbernet/Merlot lige til højrebenet. Glasset er designet til at opnå den bedste effekt af hovedruerne Carbernet Sauvignon og Merlot for netop at kunne give den krydrede, frugtrige og eksklusive Bordeaux smag, som kendetegner nogle af verdens bedste, mest kendte og dyreste vine. Glasset passer også som hånd i hanke til rødvine fra Fronsac og Listrac-Médoc.

Riedel Veritas Carbernet/Merlot  

 

4. Riedel Veritas Riesling/Zinfandel – californiske vine

Når det kommer til hvidvine er Riedel også eksperter. Her hedder det mest bredspektrede glas Veritas Riesling/Zinfandel, som altså egner sig til både hvidvin og rødvin. Især Riesling er stort i mange lande og dette glas er designet til at få det bedste frem i Riesling verden over. Om end det er de store tyske, de friske fra Alsace, de moderne californiske og de rene new zealanske, så får alle rieslinger deres optimale kvalitet, når de drikkes i dette glas. Selvom Zinfandel og Primitivo fra USA og Italien er røde druer og indeholder mere sødme, har de samme vinstruktur som Riesling og kan derfor også nydes i dette glas. Drikker man oftest Riesling, Zinfandel og ufadlagret Sauvignon Blanc, er valget enkelt.

Riedel Veritas Riesling/Zinfandel



 

 5. Riedel Veritas Oaked Chardonnay – hvidvine fra Bourgogne

 

 

 

 

Falder fadlagret chardonnay og hvidvin fra Bourgogne lige i din smag, må du absolut eje glasset Veritas Oaked Chardonnay. Med en stor og åben kuppel kommer aromaerne til live, og glasset fremhæver dermed den rige buket. Glasset er ganske enkelt perfekt til vine fra Pouilly-Fuissé, Montrachet, Morillion. Det har et unik udseende og vil gøre sig godt på et hvert bord.

Riedel Veritas Chardonnay

 

 

 

 

 

 

6. Riedel Veritas Sauvignon Blanc – de friske tyske og østrigske

Søger du et glas velegnet til vine som Sauvignon Blanc, Auslese og Loire, er Veritas Sauvignon Blanc et oplagt og yderst optimalt valg. Det høje og slanke glas fremhæver friskheden og aromaintensiteten, som man især kender fra tyske og østrigske vine. Glasset er skræddersyet til at opnå en harmoni mellem frugt og surhed i disse vine. Også den japanske Koshu-drue og italienske Lambrusco kommer til sit ret i dette luksuriøse vinglas. 

Riedel Veritas Sauvignon Blanc



7. Riedel Veritas Viognier/Chardonnay – aromatiske hvidvine

Har du en alsidig smag i hvidvin regi, bør du vælge et glas som Veritas Viognier/Chardonnay, som er kvalificeret til mange hvidvine fra hele verden vinmarker. Det gælder eksempelvis Chablis, Hermitage, Semillion, Pinot Grigio og Verdehlo. Glasset er utroligt smal af et hvidvins glas at være, og det giver vinen et snævert rum at ilte i. Det betyder et stort fokus på aromaen, og det præger smagen, som kommer pænt ud. Især friskheden i unge vine manifisteres i dette glas. Drikker du oftest ufadlagret Chardonnay, er det også dette smalle glas, du bør vælge.

Riedel Veritas Viognier/Chardonnay


Veritas glasserien kan købes her på webshoppen. Serien indeholder også skræddersyede glas til champagne, øl, portvin og drinks. Der findes også flere alternativer til Veritas-serien, som du kan udforske. Du kan desuden gå på opdagelse i flere af Riedels gals, karafler og kølere i vores tilbehørskateogori. 

 

_________________

 

 

Sådan gør du mors dags gaven til en succes - fem gaveidéer til mors dag
d. 29.04.2019

Inden længe er det mors dag (helt præcist d. 12. maj) – dagen hvor vores fantastiske mødre skal forkæles. Det er bare ikke altid nemt at finde ud af, hvad de skal forkæles med. Frygt ej, læs med her og få inspiration til en original mors dags gave.

1. Til mors køkken
Hvis din mor er en haj i et køkken, går du ikke helt galt i byen ved at forære hende lækre specialiteter til madlavningen hjemme i køkkenet. Sommeren står for døren, og det betyder frisk og lækker sommermad med blandt andet smagfulde sommersalater. Til sommersalataten kan man nemt og lækkert tilføje en god salatsirup og hæve salaten til et højere smagsniveau. Her anbefaler vi en sikker klassiker, nemlig vores egen og absolut bedst solgte citrusolie, Fantini. Olien er italiensk, af højeste kvalitet og kan både bruges i salater eller i dressing: simpelt og lækkert. KØB DEN HER


2. Til mors sommer

 

 

Nu hvor sommeren nærmer sig, er det også med at være klar til hygge på terrassen med familie og gode veninder. Så hvorfor ikke hjælpe din mor med at være på forkant med en smagfuld rosé? Det er en sikker gaveidé til kvinden der elsker tøsehygge. Rosé findes i mange afskygninger lige fra det søde til det mere kraftfulde. Uanset land, type eller årgang så passer rosé perfekt til sommerens varme timer: Sommertid er rosétid. Vi anbefaler den populære New Age Rosé, som bare kan noget helt særligt med sit flotte lyserøde farve, perlende sødme og friske smag. Er din mor mere til de den tørre stil og klassiske rosé-smag, bør du forære hende en flaske Cap fra Frankrig.

New Age Rosé Cap de Coste Rosé

 

3. Til mors fest
Er din mor vild med lækre, kolde drinks? Så er det oplagt med en gave bestående af ingredienserne til fantastiske, farverige drinks. Hvert år er sommerens helt store hit den populære Aperol Spritz, som emmer af sommer, sol og godt selskab – et sikkert hit hos kvinderne. Du kan blandt andet finde alt, hvad der skal bruges til at lave den helt rigtige Aperol Spritz i vores pakkeløsning – en flot gave til mors dag. Igennem årerne har også Gin & Tonic vundet indpas hos danskerne, hvor det nu kun er fantasien, der sætter grænserne for smagskombinationerne. Især Malfy Gin har vundet kvindernes hjerter.

Aperol Spritz pakke Malfy Rosa

 

4. Til mors søde tand

Vejen til din mors hjerte går ofte igennem lækkerier til den søde tand. Gaven til mors dag behøver ikke altid at være det helt store hurlumhej. Kort og godt: Chokolade får de fleste mødrehjerter til at smelte. Forær din mor en specifikt designet mors dags chokolade Giftback fra Summerbird, eller en af de lækre varianter fra Lakrids by Bülow. Det er økologiske, danske kvalitetsprodukter lavet på gode råvare.

Summerbird mors dag gaveæske Bülow Lakrids Original

 

5. Til mors hygge

Når aftenen går på hæld, er det altid hyggeligt med en god kop kaffe eller te i den ene hånd og måske en bog i den anden. Derfor kan du nemt og endda uden at grave dybt ned i pengepungen glæde din mor med noget lækkert og hyggeligt at varme sig på. Det nyeste hit inden for te-verdenen er den røde Rooibos te, som er helt uden garvesyre og koffein: noget af det sundest at drikke. Rooibos te kan købes med mange forskellige smagsvarianter lige fra vanilje over skovbær og orange til kvæde. Desuden kan Rooibos teen drikkes afkølet, som den helt perfekte Ice Tea. En sikker vinder.

 

Det er svært at finde frem til den helt rigtige gave til kvinden, der har alt. Vogt dig med tålmodighed, og uanset hvad, er det altid tanken, der tæller. Pøj, pøj.

_____________________________

 

Tre forslag til lækre sommerdrinks
d. 16.4.2019

For mange er foråret og sommeren ensbetydende med forfriskende drinks. Det er det i hvert fald for os i Dahls Vinhandel, og især tre cocktails har vi savnet hele vinteren. Nu er det endelig tid til et gensyn med vores tre absolutte favoritdrinks, som du nu med denne guide nemt kan lave hjemme i køkkenet.

 

 1. Aperol Spritz – den klassiske

Når man taler om sommerdrinks, er det svært at komme uden om klassikeren over dem alle. 
Aperol Spritz er ganske enkelt en legende i Italien,
hvor der hvert år bliver solgt flere millioner flasker Aperol.
Drinken er med årene også blevet yderste populært i det høje nord og ikke mindst i Danmark,
hvor vi nyder den i stort omfang i selskab med solen og hinanden. Det er helt forståeligt,
for Aperol Spritz er med sin sødme, friskhed og forførende farve helt unik. 
Vores hemmelighed bag en god Aperol Spritz er en blanding af original Aperol 
og en nøje udvalgt økologisk ERA Prosecco fra norditalienske Veneto.
Aperol Spritz

Sådan laver du Aperol Spritz:

- fyld et stort glas med isterninger

- tilsæt 5 cl Aperol

- tilsæt 5 cl Era Prosecco

- top med danskvand og rør rundt

- pynt med en skive appelsin

 

Ingredienserne til Aperol Spritz kan købes samlet her

 

 

 

2. Gin Hass – den moderne

Vores mere moderne forslag til en velsmagende sommerdrink er også en af vores yndlings 
og så er den oprindeligt dansk. Kombinationen af gin, mangosirup og lemonade smager fortryllende,
og hører uden tvivl sommeren til. 
I Dahls Vinhandel er vi betaget af den gule farve og smagskombination af det søde, syre og bitre. 
Vi mener selv, at vi har fundet de helt rigtige ingredienser til en perfekt Gin Hass: en destilleret Boigin Gin fra Italien, 
en sukkerfattig og velsmagende Teichenné mangosirup samt siciliansk lemonade fra Folkington's.

Gin Hass Pakken

Sådan laver du Gin Hass:

- fyld et stort glas med isterninger

- tilsæt 5 cl Boigin

- tilsæt 15 cl Folkington's Sicilian Lemonade

- tilsæt 2 cl Teichenné Mango Sirup

- pynt med mynte og en skive citron

 

Ingredienserne til Gin Hass kan købes samlet her.

 

 

3. Vodka Fresh – den oversete

Tør man springe ud i en mere eksperimenterende og stærkere cocktail,
præsenterer vi i Dahls Vinhandel den mere ukendte Vodka Fresh. 
Kvaliteten er ikke til at tage fejl af. Smagen domineres af behagelige og varme noter af ingefær, 
men også et strejf af ren, frisk vodka og syre toner frem. 
Vodka Fresh er et overset men fantastisk bud på en lækker sommerdrink. 
Vi bruger Moskovskaya Vodka af høj kvalitet
og en alkoholfri ingefærøl fra Bon Accord, som kun smager af endnu en tår.

Vodka Fresh Pakken

Sådan laver du Vodka Fresh

 

- fyld et stort glas med isterninger

- tilsæt 5 cl Moskovskaya Vodka

- tilsæt 15 cl Bon Accord ingefær øl

- pynt med en skive lime 

Ingredienser til Vodka Fresh kan købes samlet her.

 

 

God fornøjelse!

___________________________

 

Dahl’s Vinhandel – Samler hele verden med sjæl

Passion? Vi åbner dørene for en hel ny verden af farver, hvor sanserne er i højsædet.

Hos Dahls Vinhandel drives vi hver dag af en stærk passion for det spændende og oplevelsesrige vinunivers.

I latinerkvarteret i Viborgs gamle bydel nær domkirken ligger Vinspecialisten - Dahl’s Vinhandel, indrettet i byens ældste købmandsgård, hvor man har handlet med vin siden 1807.

Butikken fik sit nuværende navn, da købmand Peter Dahl overtog den i 1984. Den atmosfærefyldte butik og den unikke kælder indeholder et alsidigt og varieret udbud af specielle produkter fra alle verdenshjørner og gør ethvert besøg til en spændende oplevelse. Uanset om du søger en velkendt vintype, en unik vin, en speciel kaffe eller chokolade – er der rig mulighed for at finde det hos os.

Med over 30 års erfaring forstår vi at sætte fokus på den gode, professionelle og kvalitetsbevidste service, hvor faglighed og troværdighed har højeste prioritet. Vi giver dig den optimale vejledning, når vin og mad skal kombineres. Medbring gerne et menuforslag og få hjælp til at vælge vine i det ønskede prisniveau – en uvurderlig hjælp til f.eks. bryllup, konfirmation, reception og andre store arrangementer. Og selvfølgelig har du fuld returret på alle uåbnede, kurante flasker… 

Hos Vinspecialisten - Dahl’s Vinhandel er vi specialister i gavepakninger, som fås i alle prisklasser og gerne skræddersyes individuelt. Uanset om det drejer sig om en lille personlig gave eller en større erhvervsordre kan du trække på vores store erfaring med hensyn til valg af indhold. Det er også en selvfølge for os, at gaven præsenterer sig godt. Vi pakker derfor pænt ind - i karton, kurv eller trækasse - og har altid ordren klar til aftalt tid eller sørger for, at den leveres præcist til modtager. Vi yder dagligt meget fleksibel levering i Viborg og omegn, og hjælper også gerne med sikker fragt til adresser uden for vores leverings rækkevidde.

Når vi siger, at vi er en butik med sjæl, rækker det også ud over vores fysiske rammer. Vi har gode solide rødder i det lokale erhvervs- og forretningsliv, og vi ved hvor vigtigt, det er for området at engagere sig, så vi støtter bl.a. i stor stil både lokalsporten og kulturlivet i Viborg og omegn.

Hos Dahls Vinhandel står vi klar med professionel rådgivning, og du er altid velkommen til at besøge os i butikken, som har hjemme på Sct. Mathias Gade 76 i Viborg.