Rioja: 5 facts fra Spaniens traditionsrige distrikt

Rioja: 5 facts fra Spaniens traditionsrige distrikt

For de fleste vinentusiaster er spanske Rioja ensbetydende med masser af fad. I gamle dage skulle vinene nemlig ose af de sekundære aromaer, og selv kvaliteten blev bedømt ud fra længden af fadlagringen. Nu er tiden en anden, og tendensen er mere elegante, finesserige og terroirprægede vine, hvis kvalitet i den grad understreger, at Rioja (næsten) har rystet sit gamle jeg af sig. Med dette skriv får du en indflyvning til det ikoniske område i det nordlige Spanien ved fem simple facts.

Ord om Cabernet Sauvignon: Druernes konge Læsning Rioja: 5 facts fra Spaniens traditionsrige distrikt 4 minutter Næste Highland Park: Nordligt livsvand

1. Det første vinområde til at få DOCa

Rioja er i dag et af Spaniens mest berømte og vigtigste vinområder. I 1991 fik Rioja som det første vindyrkningsområde i landet status som Denominacion de Origen Calificada (DOCa) - Spaniens allerhøjeste appellationstrin. I dag er Rioja sammen med Priorat de eneste to områder med denne betegnelse, da de lever op til ekstra strenge produktionskrav og har en konstants vinproduktions-historie bag sig. Mens DOCa Rioja er betegnelsen for selve vinområdet, hedder den selvstyrende region La Rioja. Området er opkaldt efter floden Oja, der løber gennem landskabet, og det er angiveligt flere tusinde år siden, at vinproduktion så dagens lys netop her.

2. Tempranillo og de andre druer

Den dominerende druesort i Rioja er ikke overraskende Tempranillo. Den spanske nationalsort stortrives i dette nordlige distrikt, og brillerer med sine tanniner, finesse og store aroma. Dertil kommer de tre hjælpedruer: Garnacha, Graziano og Mazuelo. Førstnævnte tilfører alkohol, struktur og syre, mens de to sidstnævnte tilbyder farve og et krydret element. Sammen med fadlagringen giver det et helt særegent Rioja-udtryk: En vin med en klar, rubinrød farve. En behagelig duft af kirsebær samt noter af vanilje, lakrids og krydderier. En frugtig, fyldig, saftig og fløjlsblød smag med fine tanniner. Synes vi i hvert fald.

3. Tre subzoner 

La Rioja ligger i den nordlige del af Spanien og består af tre underområder: Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Oriental. De to førstnævnte mod nord har de køligste marker qua delvist kystklima, den bedste jordbund og leverer i de flestes optik også den bedste kvalitet. I Rioja Oriental mod syd er middelhavsklimaet med de varme somre og milde vintre fundamentet for mere markante vine, og efterhånden har Rioja Oriental fået et ry som leverandør af spændende vine, hvor især Rioja-druen, Garnacha, gør det fantastisk.

4. Crianza, Reserva og Gran Reserva 

Riojas renomé basserer sig ikke mindst på den imponerende fadlagring. Med andre ord er vinene herfra enormt tidskrævende. Alt efter kvalitet tilbringer rødvine fra Rioja en bestemt tid på franske og/eller amerikanske egetræsfade. Det er med til at stabilisere vinen og forlænge holdbarheden. For at harmoniseres yderligere lagrer vinene efterfølgende på flaske. Her får du fadlagringen bag betegnelserne:

Joven: Ung Riojavin uden krav til lagring.

Crianza: Rødvine skal lagre mindst to år inden frigivelse, hvoraf et år skal være på fad. For hvidvin og rosé gælder en fadlagring på minimum seks måneder.

Reserva: Totallagringen for rødvine er tre år, hvoraf minimum et år skal være på fad og seks måneder skal være på flaske. Hvidvine skal lagre i bodegaen i minimum to år, og her skal seks måneder være på fad. 

Gran Reserva: De store rødvine skal tilbringe i alt fem år i bodegaen, før de frigives til salg. Minimum to år skal være på fad og minimum to år skal være på flaske. Hvidvine skal tilbringe i alt minimum fire år, heraf seks måneder på fad.

5. Nye regler

Klassificeringssystemet i Rioja består fortsat med Crianza, Reserva og Gran Reserva som de væsentligste betegnelser, men fra 2018 kan en Crianza, Reserva og Gran Reserva også optræde med vinmark (Vinedos Singulares) eller landsby (Vinos de Municipio) på etiketten. Dette øgede fokus på terroir flytter Rioja-vinene væk fra fadlagring som den primære indikation for kvalitet. Der er bred konsensus om, at denne forandring er positiv for Rioja, for ved at tage højde for klima, eksponering, jordbund, højdemeter og hældning på markerne, nærmer man sig standarderne fra Bourgogne. Så er det jo bare lige med at finde de helt unikke geografiske placeringer, og så skal forbrugerne jo også lære dem at kende fra hinanden.

Således kan Rioja-vine i dag betegnes med DOCa Rioja og de tre officielle subzoner. Fadlagringsbetegnelserne anvendes også stadig, men nu kan landsby- eller marknavnet altså tilføjes på etikken. 

La Rioja har et areal på 5.045 km, og hovedstaden er Logrono. 145 landsbyer i distriktet er af vinrådet Denomacion de Calificada Rioja vurderet berettiget til at sælge vin med La Riojas segl. 77 landsbyer er beliggende i Rioja Alta, 50 i Rioja Oriental og 18 i Rioja Alavesa.

Kilder: 
Johnson, Hugh & Robinson, Jancis (2020): World atlas of wine. Lindhardt og Ringhof. 

Rydberg, Thomas (2023): “Nye vinde i Rioja i Rydberg, Thomas: Din Vinguide (2023)

Wine Folly (sidst tilgået oktober 2023) https://winefolly.com/deep-dive/rioja-wine-from-crianza-to-gran-reserva/