Ord om Pinot Grigio: Forbrugernes favorit

Ord om Pinot Grigio: Forbrugernes favorit

Pinot Gris, Pinot Grigio eller Grauburgunder er en verdenssucces. Uden tvivl. Forbrugerne elsker de tørre, lette hvidvine fra både Frankrig, Italien og Tyskland. Den ”grå” drue er blevet populær og leverer alsidige vine verden over. Og trods navnet er der bestemt ikke noget gråt og kedeligt over Pinot Grigio. Det vil vi understrege med dette skriv. 

Hvor vokser den?
Pinot Gris stammer egentlig fra Bourgogne, hvor den voksede side om side med Pinot Noir og lignede den til forveksling. Druesorten er da også en mutation af Pinot Noir, og i dag kendes den under navnene Pinot Gris, Pinot Grigio og Grauburgunder. I Frankrig er den højborg i Alsace, hvor langt størstedelen af landets (og måske verdens bedste) Pinot Gris-hektar er plantet. Her har den vundet terræn og er med garanti leverandør af fyldige, tørre hvidvine. 

I Italien menes det, at den blev indført via Piemonte i begyndelsen af 1800-tallet. Til at begynde med blev det til en nordøstlig specialitet, og de bedste og mest fyldige blev produceret i Friuli. I dag produceres de største mængder af den italienske variant i Veneto, men man kan også finde eksempler i Toscana og i Emilia-Romangna.

I Tyskland hedder druen Grauburgunder. Dens store succes i produktionen af tørre vine med stor krop forklarer muligvis, hvorfor den konstant er vækstet i det samlede tyske areal. Den er især populær i Baden, Rheinhessen og Pfalz.

Ja, Pinot Gris/Pinot Grigio/Grauburgunder er en yderst populær druesort, måske en af de mest eftertragtede hvidvinsdruer på det globale massemarked. Det skulle da lige være Chardonnay, der kunne være konkurrent dertil. 

Hvad ser øjet?
Pinot Grigio er genetisk den samme drue som Pinot Noir og alle andre pinoter i øvrigt. Gris betyder nemlig grå og henviser til drueskindets farve, fordi en Pinot Noir-plante muterede og mistede farve i drueskindet. Genetisk minder de to druer altså om hinanden, men farven adskiller dem. Og ja, aromaerne selvfølgelig.  

Pinot Gris/Pinot Grigio kan være alt fra gråblå over brun til lyserød. Faktisk kan druer i samme klase have forskellig farve. For mig har den altid en grålig farve, som navnet indikerer. Man kan også lave svagt pink eller kobberfarvede vine. 

Hvad dufter næsen?
Citrus, stenfrugt, pære, mango, blomster, honning, mandler, røg og svampe er nogle af de mange aromaer, der oftest forbindes med druesorten. Jeg synes ikke, at druen bonner ud på duftintensitet. Tværtimod er den for mig let og elegant i sit udtryk, men når snuden kommer tæt på glasset, er der bestemt flere forskellige duftnuancer at finde. Og hvis der er tale om en vin på et vist niveau, er et af de største kendetegn for mig en unik duft af røget træ – og det er selvom, vinen stort set aldrig fadlagres. 

Hvad smager tungen?
Jeg vil kategorisere Pinot Grigo som en forholdsvis neutral drue på mange parametre. Den har markant lavere syre end Riesling og Sauvignon Blanc, og den har mindre medium krop end Chardonnay. Det betyder ikke, at den ikke har meget at byde på. For mig står Pinot Grigo for bløde, lette parfumerede vine med mere farve end mange andre hvidvine. Den Italienske Pinot Grigio har en fornem, behagelig syre og noter af bitre mandler. Den franske Pinot Gris har, når den kommer fra Alsace, en mere fyldig krop og større duft- og smagsintensitet. Den tyske Grauburgunder er mere mineralsk og meget let i sit udtryk.  

Generelt er Pinot Grigio nem at holde af og lige så nem at drikke. Det er egentlig bare at komme i gang. 


Kilder:
Jancis Robinson: Druer og vin (2022)
Frank, Søren: Vinen til maden (2022)