Ord om Vermentino. Vidunderlig undervurderet

Ord om Vermentino. Vidunderlig undervurderet

Italien er berømt for mange gode ting. Støvlelandet er hjem for pasta, pesto og parmesan. Pirlo tørnede også ud for Gli Azzuri, og så huser landet i dag nogle fantastiske marker med ganske unikke vinsorter. I dette skriv kigger vi nærmere på hvidvinsdruen Vermentino, der uomtvisteligt sender tankerne til Italien. 

Vermentino er en grøn drue af spansk oprindelse, men dyrkes i dag hovedsageligt i det nordlige Italien, og mere end halvdelen af stokkene på verdensplan har hjemme på Sardinien. Faktisk producerer Vermentino di Gallura DOCG nogle af de bedste hvidvine på Vermentino - det takket være meget strenge regler i forhold til udbytte, vinfremstilling og tradition. Druen findes også i en fransk version, men her hedder den Rolle. I Piemonte hedder den Favorita, og i Ligurien optræder den under navnet Pigato.

Vermentino giver enestående vine med en karakteristisk lys, strågul farve og en meget frisk og frugtig aroma. For mig er den egentlig ret kompleks i sin duftprofil med noter af både hvide blomster, citrus, stenfrugter, grønne æbler, grape og mandler. Man kan også kende den på smagen, hvor en relativt høj syre, stor aroma, medium krop og en bitter eftersmag peger dig i Vermentinoretningen. Den kan også have et saltet og nærmest oliagtigt præg, som du måske kan opleve. Den er sjældent lagret på egetræsfade.

Den interessante hvidvinsdrue modner sent og kræver en længere vækstsæson. Derfor stortrives den i det varme, kystnære middelhavsklima, hvor solrige somre og mistralen sikrer modenhed. Vermentino er desuden på hjemmebane i mindre frugtbar jord og gerne i højderne.

Vermentino står bestemt i skyggen af de mere populære hvidvine lavet på f.eks. Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc, men fordi Vermentino er så kompleks og alsidig har den et enormt potentiale. Den har syren, sprødheden og mineraliteten, som også kan findes i Sauvignon Blanc og Riesling. Desuden giver den olieret og cremet fornemmelse fra den mere innovative, fadlagrede Vermentino også håb til Chardonnayelskerne.

Da Vermentino ikke er lige så kendt som flere andre grønne druesorter, betyder det, at efterspørgslen (heldigvis) ikke er så stor. Derfor kan man altså finde Vermentinovine i absolut verdensklasse uden, at man skal betale en jetjager for det. Gør dig selv den tjeneste at dykke ned i druen ved at teste flere forskellige vine. Der er glimrende italienske eksempler fra Sardinien, Toscana, Lingurien og Umbrien.

Prøv især: 

Antinoris Vermentino Bolgheri D.O.C Bolgheri

Gajas Vistamare

Le Mortelles Vivia 

Vermentino står i min optik for fremragende, komplekse vine, der er så meget sig selv. En særlig smagsoplevelse både når den optræder alene eller indgår i blends. Ganske enkelt: En fantastisk druesort, der er vidunderlig undervurderet. Send dine smagsløg til syden med Vermentino, og gør dig selv den tjeneste at matche den med fiskebasserede middelhavsretter - ingen anden hvidvin passer bedre dertil. 

Kilder:

Puckette, Madalaine (1.5.23): https://winefolly.com/deep-dive/vermentino-wine-guide/

H.J Hansen Vin (1.5.23): https://www.hjhansen-vin.dk/hvidvin/vermentino

Italiensk Vinguide (1.5.23): https://italienskvin.guide/regioner/sardinien/vermentino-di-gallura-docg/#:~:text=Genetisk%20er%20Vermentino%20af%20spansk,%C3%A5rtier%20af%20det%20sidste%20%C3%A5rhundrede.)