Ribera del Duero - 5 facts fra Dueroflodens bredder

Ribera del Duero - 5 facts fra Dueroflodens bredder

Ribera del Duero er destinationen i dette skriv, der sender dig direkte mod kultområdet i Spanien. Fra at stå i skyggen af klassikerne, Rioja og Priorat, er Ribera del Duero i dag noget af det største og mest eftertragtede, som spansk vin kan præstere. Det er synonymt med nytænkning, kvalitet og berømte vine som Pingus, Aalto og Vega Sicilia. Her får du fem hurtige facts fra Dueroflodens bredder. 

1. Dueroflodens bredder. Hjem for The Golden Mile
Vinområdet Ribera del Duero ligger i Nordspanien og følger floden Duero fra øst mod vest på en strækning af ca. 115 km og ca. 35 km fra nord til syd i regionen Castilla y León.

Navnet Ribera del Duero betyder faktisk og meget passende Dueroflodens bredder. Vinmarkerne er svært tilgængelige. De er små og ligger forholdsvist langt fra hinanden. Vinstokkene er gamle, jorden er mager, og udbyttet er lavt.

I Ribera del Duero betegner "The golden mile" 15 kilometer langs den vej, der fører fra Peñafiel til Tudela de Duero. På denne vej kan du finde de mest ikoniske bodegaer i Ribera del Duero: Pago de Carraovejas, Alión, Hacienda Monasterio, Vega Sicilia, Pingus, Aalto, Abadia Retuerta og Pesquera. 

2. Danskhed
De fleste danskere kender vinregionen, Ribera del Duero. Især fordi en efterhånden meget kendt dansker laver vin her. Han hedder Peter Sisseck og står bag den verdensberømte vin, Pingus. 

3. Etiketten er vigtig
Traditionelt lagres rødvinene fra Ribera del Duero på egetræsfade og efterfølgende på flaske. Etiketten bagpå flasken SKAL fortælle, hvor længe vinen har lagret total. Der er følgende fire kategorier: Joven vidner om 1 år. Crianza fortæller 2 år. Reserva betyder hele 3 år. Gran Reserva topper med 5 år.

En ung joven-vin er naturligvis mere frisk og frugtig i stilen end en mere kompleks reserva-vin, hvor nuancer fra fadet vil spille en større rolle. 

4. Tempranillo på toppen
Hoveddruen i Ribera del Duero er Tempranillo, som også er landets nationaldrue. På disse kanter kaldes den også Tinto Fino eller Tint del Pais.

Tempranillo elsker sol og hader vind. Den stortrives i områder, hvor der ydermere er varmt om dagen og mere køligt om natten. Tempranillo modner tidligt, og den kortere vækstsæson gør, at den kan tåle det ofte barske klima i højderne. Det tykke skind og modningen medfører en mørk, frugtmoden og syre- og tanninrig vin, som jeg kender på primære aromaer af blandt andet kirsebær, brombær, modne jordbær, soltørrede tomater, tobak, dild og krydderurter. I duft og smag dominerer også sekundære aromaer af vanilje, chokolade, tobak og kaffe. Tanninerne, syren og fadlagringen gør vinen oplagt til aldring. Derfor kommer vi heller ikke uden om tertiære aromaer af skovbund og læder. 

Da jorden i Ribera del Duero er fattig, klimaet tørt og vinstokkene gamle, er udbyttet egentlig meget lavt. Reglerne giver mulighed for at producere 69 hl/ha, hvilket stemmer overens med idealet om druer af topkvalitet. 

5. Vin i højderne
Ribera del Duero ligger på en højslette langs Duerofloden. Vinmarkerne er typisk placeret i en højde på intet mindre end 750-850 meter over havets overflade. Faktisk finder man vinmarker helt oppe i 1100 meters højde. Fra disse marker kan man få fantastisk vin, der er mere frisk og elegant, med lettere struktur og typisk også rundere og blødere tanniner.  

Der er store temperaturforskelle mellem dag og nat i Ribera del Duero. Trods en dagtemperatur på omkring 40 grader om sommeren, er nætterne altid kølige grundet den høje beliggenhed. De kølige nætter afkøler druerne og giver en langsom modning, hvilket er er optimalt, for at druerne bevarer deres friskhed og syre. Grundet områdets høje beliggenhed (en af de højeste på den nordlige halvkugle) er vinene meget tanninrige, hvilket skyldes, at druerne danner tykt skind for at beskytte sig mod både sol og kulde.

Se vores udvalg af vine fra Ribera del Duero lige her.

Kilder: 

Del duero wines (sidst tilgået 10. maj 2023): delduerowines.com/blogs/news/all-you-wanted-to-know-about-ribera-del-duero

Johnson, Hugh & Robinson, Jancis (2020): World atlas of wine. Lindhardt og Ringhof.