Ord om Sauvignon Blanc: Kend den på duften

Ord om Sauvignon Blanc: Kend den på duften

For mig er Sauvignon Blanc en fantastisk grøn drue, der er nem at danse med. Jeg ved ganske enkelt, hvad jeg får, og jeg bliver sjældent skuffet. Druen har en helt unik duft, der afspejler det område den vokser i. Den er nem at parre med mad og smager fortrinligt – omend den kommer fra de klassiske distrikter i Europa eller langt væk fra den ”nye” verden. I dette skriv forsøger vi at gøre dig lidt klogere på versionerne fra Loire, Bordeaux, Marlborough og Californien. 

Høj på syre. Meget aromatisk. Medium krop. Distinkt duft. Eksplosiv. Det er bare nogle af cifrene, når du leder efter koden til Sauvignon Blanc. Den grønne drue trives nemlig bedst i køligt klima, hvor netop syren kan bevares.

I Europa resulterer Sauvignon Blanc i forfriskende, sprøde hvidvine med en særlig vegetal, ja nærmest ”grøn” aroma i både duft og smag. Mine tanker sendes ofte mod asparges, græs, grøn peber og stikkelsbær. Det mest kendte europæiske område med Sauvignon Blanc er naturligvis vestfranske Loire, der manifesterer sig på landkortet med de anerkendte områder Sancerre og Pouilly Fumé. I hele verden er Sauvignon Blanc-vin herfra kendt for sin friske, elegante og ungdommelige stil.

I den ’’nye’’ vinverden i lande som Chile, Sydafrika, USA og Australien opfører Sauvignon Blanc sig anderledes og mere ekstravagant. Druen forbindes oftest med New Zealand. Især området Marlborough på den nordlige del af sydøen er verdensberømt for sine Sauvignon Blanc-vine. Ligesom i Loire er klimaet køligt, men et intens sollys mange timer om dagen (tættere på ækvator) giver druerne en helt anden modenhed. I min næse og mund oplevelse det højaromatisk og i mere tropiske aromaer som eksempelvis lime, mango, passionsfrugt, kiwi og ananas, mens der dog stadig gemmer sig noter af grøn tomatstilk, bønner og nyklippet græs under overfladen. Den larmer mere end den afdæmpede Loireversion.

Et andet sted i Frankrig finder man en helt tredje variant af Sauvignon Blanc vine. I Bordeaux optræder druen nemlig ofte i blends og fadlagres. I min optik resulterer det i unikke vine, der på ingen måde kan sidestilles med druens ellers friske (og for det fleste karakteristiske) stil. I kombination med blandt andre Semillon og/eller Muscadelle samt en malolaktisk konvertering og en skvis fadlagring bliver vinen cremet, fyldig og smøragtig og minder i virkeligheden mere om Bourgogne end Loire.

I Californien i USA kan man opleve endnu en udgave af vin på Sauvignon Blanc. Denne hedder Fumé Blanc og blev populær takket være den anerkendte californiske vinproducent, Robert Mondavi. Han begyndte nemlig at fremstille en særlig stil af Sauvignon Blanc i 1960'erne, hvor druerne blev høstet tidligt og derefter blev gæret og lagret i egetræsfade. Resultatet var en vin med en intens røget aroma og smag (Fumé betyder røg). Forskellen mellem Fumé Blanc og traditionel Sauvignon Blanc ligger primært i produktionsmetoden. For mens de fleste Sauvignon Blanc-vine normalt er meget frugtige og sprøde, har Fumé Blanc en mere kompleks karakter med en blanding af frugt, mineralitet og røg. Når druesortens karakteristiske høje syre og "grønne" aromaer kombineres med den røgede karakter fra egefade, skabes en kompleks og interessant vinoplevelse.

Prøv Sauvignon Blanc til friske retter præget af urter og syre. Let tilberedte fisk og skaldyr (måske ceviche) er en oplagt kombination. Et helt perfekt og klassisk match er ligeledes Sauvignon Blanc og gedeost.