Ord om Bobal: Spaniens udbredte men oversete skat

Ord om Bobal: Spaniens udbredte men oversete skat

Spanien er verdens største vinland målt på areal og verdens tredjestørste vinproducent. Derfor er det ikke mærkeligt, at navnet Tempranillo ringer en klokke hos de fleste. Landets førende blå druesort løber ganske enkelt med al opmærksomheden, mens andenpladsen (og landets tredje mest plantede sort) er nærmest ukendt hos den almindelige vinentusiast. Det laver vi om på nu med ord om druen Bobal, der tegner sig for i omegnen af 62.000 hektar.
Ord om Albarino: Fra kysterne ved Atlanterhavet Læsning Ord om Bobal: Spaniens udbredte men oversete skat 3 minutter Næste Chianti: 5 facts fra Toscanas hjerte

Sydspansk drue med flere fordele
Bobal. Sådan lyder navnet på Spaniens udbredte med oversete druesort, som af mange er elsket for sin saftige frugt, bløde tanniner og behagelige eftersmag. Bobal var oprindeligt en blandingsdrue, der skulle give power til bulkvine i Sydspanien. Den har sin oprindelse i Valencia og især i DO Utiel-Reguena, men den trives også i andre regioner som Ribera del Jucar, Castilla La Mancha og Murcia. Bobal er nemlig tørkeresistent og dyrkes altid som udvandede buskvine i højderne. Den findes faktisk i op til 1000 meter over havets overflade, hvor temperaturvariationer mellem dag og nat giver vinene unikke karakteristika. 

Bobal kommer da også fra det latinske ord bovale og betyder egentlig i ”i form af tyrehovede”. Det beskriver meget godt Bobal-klasens særlige udseende. Det er en tykskallet, mørk druesort, som er mindre modtagelig for sygdomme. Der er således flere dyrkningsmæssige fordele ved sorten, og derfor er det ikke overraskende, at den dyrkes så bredt. Det er til gengæld overraskende, at den ikke er bedre kendt.

Kend den på dyb, tæt farve 
Bobal kan producere spændende og velsmagende vine med en dyb, mørk farve, en medium krop og medium tannin. Syreniveauet bevæger sig mellem medium og høj. Jeg kender den ydermere på duft- og smagsaromaer af hindbær, mørke kirsebær, blåbær, lakrids, vanilje, chokolade og sort te. Tætte, kraftige og bløde vine, som faktisk viser et stort lagringspotentiale.

Når jeg smager Bobal, sendes mine tanker til varme himmelstrøg og druen kan sammenlignes og i tilfælde forveksles med andre middelhavssorter som Monastrell og Grenache. Men Bobal bevarer sin syre bedre end Monastrell, der dyrkes i varmere, mere sydlige dele af landet, og så har den mindre alkohol. Bobal er tilmed ofte mere frisk end Grenache og har den her fine farve, en mørk druekomponent og en fantastisk evne til at afspejle terroir.

På vej frem?
Måske derfor er et stigende antal nysgerrige og ambitiøse producenter i hovedsageligt DO Utiel-Requena begyndt at arbejde med vine på 100 % Bobal fra højderne. Skuden er altså ved at vende, og druen er langt mere end bestanddel i bulkvin. Dens ry er bestemt vokset, efter at producenter som Mustiguillo har været i stand til at frembringe fløjlsagtige rødvine fra højtliggende vinmarker i netop Utiel-Requena.

For mig er der heller ingen tvivl. Spaniens næstmest plantede blå sort er en perle og fortjener større anerkendelse på den internationale vinscene. Men mon ikke det kommer?