Chardonnay eller Viognier?

Chardonnay eller Viognier?

Æbler eller blomster? Citron eller mandarin? Ja, det kan være ganske vanskeligt at skelne mellem Chardonnay og Viognier. I hvert fald når det drejer sig om de fadprægede af slagsen. I dette skriv sætter vi fokus på forskelle og ligheder mellem de to hvidvinstyper og sender dig naturligvis i retning af din næste Chardonnay- eller Viognieroplevelse.
Er man til fadprægede, fede, cremede hvidvine med masser af krop, er det for de fleste oplagt at vælge en flaske Chardonnay. I mere sjældne tilfælde vælger færre af os en flaske af den nok mere oversete Viognier. Begge valg er i den forbindelse rigtige at tage, om end det ene er mere forudsigeligt end det andet.
 

Oaked Chardonnay og Oaked Viognier har nemlig flere fællesnævnere: De to grønne druer er begge fyldige, frugtige og af fransk oprindelse. Men dykker man ned i dem hver for sig, er der faktisk flere forskelle i aromaerne og smagsnoterne.

Vild med Chardonnay?
Chardonnay er ofte karakteriseret af en aroma af æble og citrus, uanset om druen vokser i det køligere Bourgogne eller det varmere Californien. Citrusfrugterne bliver dog ofte tydeligere i vinene fra kølige distrikter. Når din Chardonnayvin er mere modne og veludviklet kan en aroma af ananas desuden kigge frem. I en yngre flaske vil der som regel være tale om lime.
 

På tungen kan Chardonnay virke aggressiv i starten for efterfølgende at ende i en blød og pikant finish, der præges af fedme og citrus.

Bonusinfo: Chardonnay er fra samme herkomst som Pinot Noir. Derfor finder du de bedste chardonnayvine fra samme områder, hvor Pinot Noir leverer fremragende vine. Eksempelvis i Bourgogne.
En hund efter Viognier?
Viognier har ligeledes sine unikke kendetegn, hvor det vigtigste uomtvisteligt er en floral duft af blomster og parfume. Desuden dominerer en frugtig aroma af mandarin de fleste viogniervine. Selvom den for det meste fremstilles tør, kan Viognier virke mere sød og mere tropisk end Chardonnay pga. de her bløde mandarin- og til tider bergamottenoter.
 

I munden kan Viognier allerede ved første smagsindtryk virke blød og fyldig, inden der for alvor bygges op til en fed finish. I modsætning til Chardonnay og dens citrusnoter, kan Viognier her opleves en smule mere bitter med behagelige hint af nødder.

Bonusinfo: Viognier er fra samme herkomst som Syrah. Derfor er de bedste Viogniervine naturligvis fra samme områder, hvor Syrahdruen stortrives. Eksempelvis i Rhône.
Kilde: Puckette, Madeline (2016):"Differences between Chardonnay og Viognier". Winefolly.