Grahams portvin

Portvin. Portugal. Perfektionisme.

En stor mængde druer udelukkende fra Dourodalen i Portugal, et tidsrum gæring, en omgang brandy og mange rytmiske tramp fra bare menneskefødder. Sådan kan fremstillingen af portvin nogenlunde beskrives. Herefter afgør lagringsmåden og -perioden, hvilken type der er tale om. I dette skriv kigger vi nærmere på de forskellige medlemmer af portvinsfamilien og tilbyder naturligvis et kig i vores unikke samling.

På forskellige træfade flyttes portvinen nemlig på historisk vis fra Quintaen, vingården på almindeligt jysk, til de imponerende lagerhuse i smukke Vila Nova de Gaia langs Dourofloden. Her lagrer vinen og bliver enten til en ruby eller tawny, inden den afskibes til stor glæde i resten af verden.

Ruby vs. tawny
En ruby fremstilles af druer fra en enkelt årgang, der aftappes efter 2-3 år på fad, hvorefter den lagrer på flasken. Den er rød i udseendet og er typisk meget frugtpræget. Når det handler om ruby er der to kvalitetsportvine at have for øje: Vintage og Late Bottled Vintage (LBV).

En tawny derimod lagrer længere tid på mindre egetræsfade og iltes langsomt, inden den aftappes på flaske. Det betyder, at en tawnytype er mere teglstensfarvet i udseendet og har fadprægende karaktertræk som nødder, vanilje og karamel. Også i tawnyens øjemed er der to kvalitetsportvine: Tawny med alder og Colheita.

Vintage vs. Late Bottled Vintage

Vintage port betragtes af de fleste portvinskendere som den mest eftertragtede portvinstype. Vintage Port deklareres nemlig af de portugisiske myndigheder og produceres derfor udelukkende i de allerbedste årgange. Vinen lagrer i 2-3 år på fad, inden den tappes på flaske. Herefter lagrer den videre på flaske og bør faktisk først nydes efter 20-40 år. Her hos os i butikken er Taylor’s 2018 netop kommet på lager. Taylor’s, Fladgate & Yeatman som portvinshuset korrekt hedder er mere end imponerende 300 år gammel. Derfor er historien om Taylor’s nærmest identisk med historien om portvin. Denne skrives naturligvis i Dourodalen, hvor Taylor’s har tre vingårde: Quinta de Terra Feita, Quinta de Vargellas og Quinta de Junco.

Fra disse kommer druerne til denne famøse årgangsportvin, der er en af de bedste, mest eftertragtede og længst modnede af slagsen. Quinta Vargellas tilfører struktur, elegance og kompleksitet, mens Quinta Terra Feita og Quinta de Junco bidrager med kraft og koncentrerede frugter. Efter 18 måneder på egetræsfade er 2018 frigivet og landet i det viborgensiske. Men faktisk menes det, at sådan en Vintage først bør nydes efter årtier i kælderen. Så den er alt for ung endnu, men gemmepotentialet er der bestemt, og måske følger investeringspotentialet med. Heldigvis har vi også Taylor's Vintage fra 1965, 1966 og 1967 på lager. Og de kan altså drikkes nu.

Ikke overraskende betyder kategorien Late Bottled Vintage, at portvinen typisk har ligget længere tid på fad end en Vintage. Faktisk får en sådan lov til at ligge 4-6 år på fad inden den aftappes. Denne er til gengæld klar til at blive knappet op allerede ved frigivelsen, men har også potentiale til op mod 20 år i kælderen. Her vil Taylor's igen leve op til forventningerne med en L.B.V fra 2012. I vores optik er det nemlig en klassisk Late Bottled Vintage med en dybere rubinrødfarve, mere fylde og mere intensitet. En L.B.V med også et par år på flaske. Mums. 

Tawny med alder vs. Colheita

Tawny defineres som en blanding af flere forskellige årgange og lagres som hovedregel længere tid på fad og på mindre egetræsfade. Vinen iltes dermed hurtigere, og derfor er denne typisk klar til drikkelse allerede ved aftapning. Når man taler om tawny med alder, henviser årene til den gennemsnitlige alder, som vinen vurderes til at være på tidspunktet for aftapningen. På en sådan tawny angives denne ca. alder og naturligvis tappeåret på etiketten. Tawny findes i 10-års, 20-års, 30-års og i enkelte tilfælde helt op i 40-års udgaver. Mere dyrebar bliver flasken selvfølgelig med alderen.

Det velrenommerede portvinshus, Graham’s, laver eksempelvis fantastiske tawnytyper i alle aldre. For os i Dahls Vinhandel står husets 20 års tawny som noget helt specielt, og for mange er de 20 år den perfekte alder. I hvert fald har den her portvin gennem to årtier modnet i egetræ for at glæde portvinsfans, der søger det perfekte. For i Graham’s optik handler portvinsfremstilling om dedikation til tre kunstarter: blandingskunsten, kunsten at samarbejde og aldringskunsten. Det giver unikke tawnys med individuelle kendetegn.

Graham’s 20 års Tawny forfører næsen med en bouquet af nødder, modne frugter og appelsiner. I smagen er den blød og behagelig med en elegant og lang finish. Perfekt til cremede desserter eller til stunder i utide serveret afkølet i stort glas.

I tawny-kategorien findes også Colheita, der egentlig betyder høst og dermed også årgang. Med andre ord kan en Colheita defineres som en årgangstawny. En sådan skal mindst tilbringe 7 år på fad, inden aftapning og salg. Både høståret og tappeåret skal igen fremgå af etiketten. Sammen med vintage portvine betragtes colheitaer som nogle af de bedste hedvine overhovedet.

Prøv eksempelvis Warre´s Colheita 1995, der tager dig med tilbage i tiden. En smuk og ravfarvet colheita med en krydret og nøddeagtig aroma af mørk chokolade. Det er figner, rosiner og vanilje. Det er en lang og rank eftersmag med en eminent tørhed. En yderst anmelderrost og meget dejlig portvin.

Hvilken type er du mest til? Vi håber, vi har guidet dig bare lidt rundt i portvinens verden.