Islay, Speyside eller Highland? Tre hovedveje til whisky

Islay, Speyside eller Highland? Tre hovedveje til whisky

Whiskyens land kan være svær at navigere i. For hvor skal man starte? Hvilke destillerier skal man sende sine smagsløg til? Ja, hvilke flasker skal du have på dit eget lille avec-bord hjemme i stuen. I dette skriv får du tre destinationer, der efter min mening er værd at sætte navigationen efter.
Chardonnay eller Viognier? Læsning Islay, Speyside eller Highland? Tre hovedveje til whisky 4 minutter Næste Chile: Fem facts fra Andesbjergene

I og for sig er der hverken et objektivt eller entydigt svar, når det kommer til spørgsmålet om, hvilke whiskyer der er de allerbedste. Som med alle andre smagsoplevelser taler whiskyen til vores personlighed. Vi har hver især vores egne favoritter, for whisky smager jo vidt forskellig fra flaske til flaske. Den kan være røget og ikke-røget, frugtig eller krydret, den kan være sød eller tør, den kan have ligget på sherry-, bourbon- og sågar sauternefade, som giver et hav af forskellige finishes. Men her får du tre af mine foretrukne indgangsvinkler til de forskellige områder: røg fra Islay, frugt fra Speyside og blødhed fra Highland.

Desuden kan du finde størstedelen af vores whiskysamling lige her.

Islay og bæstet fra Ardbeg 

Islay er lig med røg. Det er ikke til at lave om på. Nogle bryder sig om det, og andre gør ikke. For mig findes der her nogle helt særlige smagsnuancer, som ingen andre steder kan matche. Derfor ligger jeg fra land i det røgede hjørne ved at foreslå Ardbegs Wee Beastie: En single malt som virkelig sender tankerne til lejerbål. Så er du frisk på at begive dig ud på den vej, der er så røget, at selv horisonten forsvinder, så skal du efter min mening følge i fodsporene af bæstet fra Ardbeg.

Med en alder på bare fem år er den her whisky nemlig lidt af en ballademager: Den er ung, livlig og er fuld af bid. For mig eksploderer der et smagsfyrværkeri i munden, hvor der nærmest er ild i de fantastiske noter, som præges af skarp røg, sort peber og chokolade. Jeg er både betaget og imponeret af dette bæst, der med sin lagring på bourbon- og sherryfade er et ikon fra Islay.

Speyside og flagskibet fra GlenAllachie

Fra Islays røg og power til Speysides frugt og sødme, hvor jeg tager fat i GlenAllachies 12 års single malt, som har masser af indbydende noter af rosiner, kaffe og den lækreste flødekaramel. Det er bare en helt anden stil og er mit forslag til dig, der ønsker at betræde den søde og mere enkle vej til whisky.

Den her flaske er ganske enkelt destilleriets flagskib, og i mine øjne er den fuldstændig karakteristisk for GlenAllachie. Den har lagret på sherryfade, hvilket giver en eminent sødme. Det er en af mine absolutte favoritter, hvad angår Speysides forunderlige univers. Jeg fanger nuancer af honning, banan og marcipan, som bare smager af mere. Ja, munden løber i vand allerede nu.

Highland og stærk tradition fra Glenfarclas

Når man kaster sig ud i kunsten at skrive om whisky, er det svært at komme uden om de mange fantastiske af slagsen fra det skotske højland. Derfor er mit sidste pejlemærke i dag også stien mod Highland. Det bliver med det store, stolte og familieejede destilleri, Glenfarclas, som laver en i mine øjne en decideret sprød 12 års single malt.

Her vil jeg bruge termen klassisk whisky, fordi denne flaske bare emmer af historie og traditionelle noter. Det er bløde og behagelige nuancer af søde appelsiner, tørrede frugter og nyt træ. Det er et glas med elegance og friskhed - en forrygende introduktion til Glenfarclas.

Om ikke andet kan du nemt og hurtigt komme til whiskyens land, men vejene dertil kan være mange og forskellige. Det handler om at vælge den, der er den rette for dig og dine smagspræferencer. Jeg håber i hvert fald, at jeg bare har hjulpet dig en my på vej til din næste whisky-destination.

God fornøjelse.