Tysk vin

At finde vej i den tyske vinlovgivning

Tyskland er vel nok det nordligste land i Europa, hvor man rent faktisk kan producere kvalitetsvin – hovedsageligt hvidvin på grund af det kølige klima. Faktisk udgør kvalitets- og prædikatsvinene langt størstedelen af den samlede produktion. Men hvad betyder begreberne egentlig? Ja, det er ikke så let endda, men vi gør her et forsøg på at hjælpe dig lidt på vej med de vigtigste noter. Hæng i.
Med Antinori i Toscana Læsning At finde vej i den tyske vinlovgivning 5 minutter Næste Velkommen til Valduero

Som i de fleste andre betydningsfulde vinlande i Europa klassificerer Tyskland sine vine i kvalitetskategorier. Hos vores naboer i syd hedder disse Deutscher Wein, Deutscher Landwein, Qualitetswein Bestimmter Anbaugebieten (Qba) og Qualitetswein mit prädikat (QmP). I kontrast til Frankrig, Italien og Spanien, der klassificerer ud fra et fokus på geografi, går det anderledes til i Tyskland. Her spiller druernes modenhed den altafgørende rolle, og måleenheden den hedder Oechsle.

Oechsle angiver sukkerindholdet i druemosten, og røber altså druernes modenhed, når de høstes – sukkerindholdet og det potentielle alkoholniveau afsløres. Hvis 1 liter druemost vejer 1125 gram, har druemosten således en oeschleværdi på 125, hvilket svarer til den del, der ikke er vand. 1 liter vand vejer nemlig 1000 gram. Jo højere Oeschle, jo mere modenhed. Men vinen kan altså både være sød og tør. Hænger du på endnu?

Kvalitetskategorierne

Deutscher Wein: Den nederste del af pyramiden indeholder vin uden geografisk eller oprindelsesbetegnelse. Vinene skal indeholde 44-50 Oeschle. Tysk bordvin og som regel halvtør. Må chaptaliseres, hvilket vil sige, at alkoholniveauet må hæves ved, at man tilsætter sukker til mosten inden gæringen.

Landwein: Næste trin i pyramiden, og her er der tale om vin med beskyttet geografisk betegnelse. Vinene skal indeholde 47-53 Oeschle og skal desuden være dyrket i en af de 26 landvinsregioner. Tysk bordvin og som regel halvtør. Vinen skal vinificeres om Trocken eller Halbtrocken, og den må chaptaliseres.

QbA: Næsthøjeste niveau indeholder vine med beskyttet oprindelsesbetegnelse. Vinene skal indeholde 51-71 Oeschle. Vinen skal desuden komme fra en af den 13 kvalitetsvinområder (Anbaugebiete). Vinene må chaptaliseres.

QmP: Topniveauet indeholder fortsat vine med beskyttet oprindelsesbetegnelse, men kravene skærpes. Vinene skal indeholde 67-154 Oeschle. Vinene skal komme fra en af de 13 kvalitetsvinområder (Anbaugebiete) og må ikke chaptaliseres. Vinene opdeles yderligere efter sukkerindholdet i den ugærede most. Jo mere sukker i druemosten, jo højere er den potentielle alkohol og/eller sødme i den færdige vin. Det bliver fra lavest til højest: 

Kabinett: 67-82 Oeschle. Tør eller halvtør. Fremstillet af fuldmodne druer. Fine, normalt lette vine med lavt alkoholindhold.

Spätlese: 76-90 Oeschle. Lavet på senthøstede druer og er ofte sødere end kabinett. Men kan stadig være tørre, hvis alkoholniveauet er højere. Altså ikke nødvendigvis sødere vine. 

Auslese: 83-110 Oeschle. Fremstillet af meget modne og udvalgte druer, der ofte har ædelråd. Normalt sødere, men kan også etiketteres som trocken, hvis de har højere alkohol.

Beerenauslese: 110-128 Oeschle. Fremstillet af udvalgte og overmodne druer, der typisk er inficeret med ædelråd. Sjældnere, sødere vine, der ofte er kostbare og solgte i halve flasker.

Eiswein: 110-128 Oeschle. Fremstillet af overmodne druer, der er høstet og presset, mens de er frosne. Giver søde vine, og her en helt særlig stil.

Trockenbeerenauslese: 150-154 Oeschle. Fremstillet af udvalgte overmodne druer, der typisk inficeret med ædelråd og tørret næsten til rosiner. Giver de sødeste vine.

Tommelfingerregel: Kabinett og Spätlese kan være tørre, halvtørre eller halvsøde. Auslese kan være tør, men er ofte en sød vin. Beerenauslese, Eiswein, Trockenbeerenauslese er altid søde.

VDP

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) blev oprettet i 1910 og er en sammenslutning af nogle af Tysklands bedste vinproducenter. Disse prøver efter fransk forbillede at flytte vinmarken i centrum til fordel for sukkerindholdet i druerne. Her spiller geografien og stedet altså de vigtigste roller. Hænger du stadig i?

VDP Grosse Lage
Betegner de allerbedste vinmarker i Tyskland, inden for hvilke de fineste parceller er blevet snævert afgrænset. Disse er mærket VDP Grosses Gewächs eller VDP Grosse Lage. Forskellen mellem VDP Grosses Gewächs (GG) og VDP Grosse Lage er, at GG vil være tør. En tør vin fra en VDP Grosse Lage skal således mærkes VDP Grosses Gewächs og Qualitetswein Trocken. En sød vin skal tilsvarende mærkes VDP Grosse Lage samt det traditionelle prædikat: Kabinett, Spätlese, Auslese osv. Svarer på sin vis til Bourgognes Grand Cru.

VDP Erste Lage 
Betegner førsteklasses vinmarker med specifikke kendetegn. Vinmarkerne har over en lang periode vist, at de giver optimale vækstbetingelser. De er beplantet med traditionelle druesorter. En tør vin fra VDP Erste Lage er mærket Qualitätswein Trocken. De sødere vine er mærket med det traditionelle prædikat: Kabinett, Spätlese, Auslese osv. Svarer på sin vis til Bourgognes Premier Cru.

VDP Ortswein
Disse vine stammer fra topvinmarker i det lokale distrikt under anvendelse af de druesorter som er typiske og tilladt for regionen. Mærket med et vingårdsnavn og VDP Ortswein. En tør vin fra VDP Ortswein er mærket Qualitätswein Trocken. De sødere vine skal mærkes med det traditionelle prædikat: Kabinett, Spätlese, Auslese osv. Svarer på sin vis til Bourgognes kommunale vine.

VDP Gutswein
Disse vine er gode vine som knytter vinens kvalitet til dens oprindelse. Vinene stammer fra vinmarker indenfor regionen og de overholder de strenge standarder, som er forskrevet af VDP. Svarer på sin vis til Bourgognes Regionale vine.

 Kilder: 

Puckette, Madaline, Wine folly: https://winefolly.com/deep-dive/understanding-german-riesling-by-the-label/

Andersen, Peter Møller, H.J Hansen Vin A/S: https://www.hjhansen-vin.dk/vaerd-at-vide-om-den-tyske-vinlovgivning

Jensen, Lars Bjørn, Vinlex: https://www.vinlex.dk/Vinlande/Tyskland.aspx