Det er gråt og regnfuldt denne mandag aften i maj, da Dahls Vinhandel slår døren op fra Sct. Mathiasgade 76 og byder 10 heldige gæster velkommen til en smagning i storhedens tegn. Temaet er nemlig Bordeaux, og alene af den grund er stemningen lysår bedre end vejret. Humøret er højt og samtalen flyder blandt gæsterne i butikken, da indehaver Peter Dahl byder velkommen med aftenens første glas. En sprød og frisk Cremant de Bordeaux fra Jean Baptiste Audy sætter smagningen i gang og cementerer, at der findes alternativer til de mousserende mastodonter i Champagne, Bourgogne og Alsace.
Vi efterlader de tomme velkomstglas, og Peter Dahl dirigerer os ud af butikken med ordene: ”Der er vin overalt, så pas på hat og briller”. Den påstand holder stik, idet vi følger den lille gang ud af butikken. Vi snor os blandt mere end 100 forskellige flasker og et hav af kasser for at ende i det lille og hyggelige smagslokale allerbagerst i ejendommen. Her mødes vi hver især af tre forskellige glas, der skal føre os igennem aftenens vine.
Bordeaux: Højre og venstre bred
På fjernsynsskærmen for enden af bordet pryder et kort over Bordeaux. Det viser tydeligt vindistriktet ved Atlanterhavskysten, der deles i venstre og højre bred af floden Garonnes. Lige her er der så exceptionelle og varierende jordbunde, der gør områdets vine fuldstændig enestående.
”Når man alle steder i verden forsøger at lave de bedste rødvine, er det i de fleste tilfælde Bordeaux, man spejder efter og prøver at efterligne. Det har vi set med det store californiere og ligeledes med supertoscanerne i det italienske”, indleder Peter Dahl passioneret aftenens tema om sit eget yndlingsdistrikt.
”I Bordeaux adskiller den højre og venstre bred sig fra hinanden ved hovedsageligt at producere vine, der er baseret på to forskellige druer. Højre side er kendetegnet ved Merlot, der giver vinene blødhed og elegance, mens venstre side domineres af Cabernet Sauvignon, der tilføjer vinene styrke og kraft. Hver druesort bidrager dermed til at give vinen den rette balance, så den smager allerbedst og ældes flottest”, lærer vi som det første af vinhandleren ved roret.
Således skydes arrangementet for alvor i gang, og det bliver klart, at vi i aften skal smage på netop de to druesorter i forskellige kombinationer og sætte unge og gamle rødvine op imod hinanden.
Inden det bliver bekræftet, at Bordeaux er rødvinens mekka, får vi dog lov til at smage en hvidvin fra Graves. Lagrave-Martillac Blanc 2017 viser, hvilken rigdom og fylde distriktets Sauvignon Blanc- og Sémillion-vine har at byde på. Det kan altså kun blive en rigtig dejlig aften.
Højre bred: Saint Emillion og Pomerol
Første rødvin på tegnebrættet er en 2011 Château Le Fleur de Rocheryon fra Saint Emilion. Der er tale om 100 % Merlot, og bare forhistorien til vinen skaber stilhed i det ellers summende smagslokale.
”Den her vin, har jeg taget med, fordi den har et dansk islæt. Danskeren Peter Sisseck, som de fleste forbinder med Ribera del Duero i Spanien, står nemlig bag denne vin, som er andenvinen til Château Rocheyron, der har store ambitioner”, introducerer Peter Dahl og skænker vinen.
Med en dybrød farve og en lækker aroma af især mørke bær, blommer, svampe og cedertræ imponerer Peter Sissecks værk naturligvis i lokalet.
Fra Saint Emilion bevæger vi os med næste vin i glasset til Pomerol. Her skal vi igen smage på 100 % Merlot, idet Peter Dahl serverer Clos de Litanies fra 2018 for os og fortæller:
”Nu skal vi smage på Crasse de Fer, der på almindeligt jysk beskriver den helt særlige grussede ler-jordbund med højt indhold af jern, der præger Pomerol og kan give vinene en helt særlig og indbydende duft af trøffel. Det gør vi med Clos de Litanies fra familien Janouix, der står mit hjerte nært”.
Det er altså en oplevelse at smage en ung vin på 100 % Merlot fra præcis dette terroir, der huser verdens bedste Merlot-vine, Petrus og Le Pin. I modsætning til de to famøse eksistenser er Clos de Litanies nemlig en meget overset perle.
”Familien Janouix gør heller ikke meget ud af marketing, men koncentrerer sig om at producere vellavet vin i høj kvalitet og som kan klare op til 40 år i gemmerne. Derfor er det de færreste, som har et forhold til vinen, der ligeledes bevæger sig under radaren, når man taler om pris”, lyder det fra Peter Dahl.
Sikke et glas, som applauderes af dagens smagegæster.
Venstre bred: Haut-Medoc og Margaux
Peter Dahl fører os i samlet flok sikkert over floden, når vi nu begynder at sætte tænderne i vine, der er baseret på den mere kraftige Cabernet Sauvignon. Næste vin er fra selveste Haut-Medoc og er intet ringere end en 2009 Château Blegrave. Slottet der faktisk kan bryste sig af at være i 5. Grand Cru Classé.
”For mig er det her fuldstændig klassisk for Haut-Medoc med noter af solbær, læder og skovbund. Så har den selvfølgelig lidt alder, og det er altid sjovt at opleve. Jeg kan dufte til sådan en vin i 45 minutter, før jeg tør smage på den. Men så meget tid har vi altså ikke i dag”, fortæller Peter Dahl og griner.
Vinen er da også i så høj kurs blandt gæsterne, at glassene må fyldes op igen. Peter Dahl serverer derfor næste vin på programmet. En 2005 Château Angludet fra Margaux.
”En helt fantastisk årgang, der beviser, hvorfor Château Angludet ofte bliver kategoriseret blandt de omkringliggende Grand Cru Classé. Her er der garanti for høj og stabil kvalitet. Det er en vin, jeg er meget stolt af at anbefale”, siger Peter Dahl om valget af vinen.
Gæsterne i smagslokalet stemmer i og bedømmer Château Angludet som en af aftenens bedste. I hvert fald indtil videre. ”Koncentreret”, ”flot duft af mørke og modne frugter” og ”yderst velafbalanceret” er bare nogle af de roser, den får med på vejen.
Venstre bred: St. Julien og Paulliac
2014 La Reserve Leoville Barton fra St. Julien er næste vin i rampelyset. Peter Dahl serverer her en elegant og samtidig intens vin fra Château Leoville Barton, der i 1855 blev klassificeret som 2. Grand Cru Classé.
”På papiret er det altså den bedste vin i aften, men det er ikke altid, at det holder stik. Det er jo det fineste ved vin og især ved stor vin. Det handler om personlighed og forskellige smage. For mig viser den her et klassisk Bordeaux-hus, hvor flotte tanniner spiller sammen med solbær og vanilje”, fortæller Peter Dahl om La Reserve Leoville Barton fra 2014.
Sidste rødvin på smageskemaet er 2014 Lacoste-Boire fra Paulliac: andenvinen til 5. Grand Cru Classé slottet, Grand-Puy-Lacoste. En behagelig, nydelig og vellavet Paulliac.
”Det er saftige og frugtige solbær og brombær, der bevidner, at man kan få value-for-money i Bordeaux”, beretter Peter Dahl for de 10 glade gæster.
Graves: Sauternes
”Ingen Bordeaux-aften uden et glas Sauternes”, lyder mantraet fra Peter Dahl. Derfor er sidste glas på programmet selvfølgelig en sådan af slagsen. 2016 Château Piaut-Simon Sauternes serveres afkølet i et lille glas og manifesterer vintypens status på dessertvines allerøverste hylde. Den søde vin fra Graves produceret på Sauvignon Blanc, Sémillion og Muscadelle påvirket af ædelråd kan altså bare noget helt særligt. Det står atter klart.
De store vindere: Pomerol og Margaux
Ifølge dagsorden har smagningen i den lille butik nået sin ende, men vi skal naturligvis en tur i kælderen. Derfor slutter aftenen i byens hyggeligste gemakker, hvor en Château Tour Leognan fra 2006 på smukkeste vis sætter punktum for en aldeles fremragende smagsoplevelse i det viborgensiske. Tilbage står stærkest Clos de Litanies fra Pomerol og Château Angludet fra Margaux. Tak for Bordeaux.
Kan man overhovedet ønske sig en bedre grå mandag?