Chile: Fem facts fra Andesbjergene

Chile: Fem facts fra Andesbjergene

Carménere, País og Sauvignon Blanc. Turen går her til Chile, når det store, oversøiske vinland indtager vores blog. I dette skriv forsøger vi nemlig at give dig fem huskeregler, så du kan blive lidt klogere på chilensk vin og måske blive fristet til din næste smagsoplevelse.

1. Eksport, eksport og eksport
Chile er med sine ca. 130.000 hektar vinmarker et meget stort vinland og faktisk det næststørste (efter Argentina) på den sydlige halvkugle. Det interessante ved Chile som vinproducerende land er imidlertid, at chilenerne ikke drikker ret meget vin selv. Det betyder, at selv landets bedste vine går til eksport, der udgør op mod 65 % af den samlede produktion. Danmark er en af de store aftagere.

2. Ingen vinlus!
Med Atacama-ørkenen i nord, Sydpolen i syd, Andesbjergene i øst og Stillehavet i vest har geografien været for stor en forhindring for Phylloxera: Vinlusen der i anden halvdel af 1800-tallet hærgede og ødelagde størstedelen af verdens vinplanter, kunne simpelthen ikke klare betingelserne i Chile. Derfor er Chile 
et vinlusfrit land. Takket være den geografiske beliggenhed vel at mærke.

3. Det lange vinland
Chile inddeles i tre overordnede klimazoner fra øst til vest. Kystområdet ud til Stillehavet kaldes Costa, området ved Andesbjerge udgør Andes og mellem kystområdet og bjergene findes så dalen, der kaldes Entre Cordilleras. Costa og Andes er køligere end Entre Cordilleras. Zonerne er på den måde betegnelser, der for forbrugerne signalerer vinenes stil.

Der findes tilmed seks store vinregioner, der på grund af landets form stækker sig over de tre klimazoner. Fra nord til syd er det: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central, Region del Sur og Austral. I hver region finder du så underregioner, zoner og område. Alle har egen DO-status. Ja, det skal ikke være helt nemt. 

4. Forstå etiketten
DO omfatter i Chile alle geografiske oprindelsesbetegnelser og kræver, at vinene skal være lavet på druesorter, der er godkendte af landbrugsmyndighederne i landet. Mindst 85 % skal være fra det angivne område, den angivne druesort eller den angivne årgang for de vine, der eksporteres. Op til tre DO kan angives, og også flere druesorter kan angives efter mængde. På flasken kan desuden optræde begreber som Reserva, Reserva Especial eller Reserva Privada, der peger på lidt højere alkohol og længere fadlagring. Formodentlig et kvalitetstegn. 

5. Nationaldrue(r)
Cabernet Sauvignon fylder beplantningsmæssigt fylder mest i Chile og resulterer overvejende i vine af høj kvalitet. Her er den især kendt for sin meget rene frugt med kraftige toner af solbær kombineret med underliggende hints af mynte.

Man kan næsten heller ikke tale om chilensk vin uden også at tale om Carménere. Den gamle Bordeaux-sort kan nemlig bryste sig af være Chiles nationaldrue – også selvom den først blev identificeret i landet i 1970’erne efter at være gået undercover som Merlot. Du kender chilensk Carménere på sin grønne profil. Den kan nemlig dufte meget særegent med grønne aromaer af grøn peber, eukalyptus og nyklippet græs.

País kan også noget helt særligt i Chile, for vinverden har fået interesse for de gamle vinmarker med vinstokke, der nærmer sig en alder på 300 år. I hvert fald er de røde, frugtdrevne og lette vine blevet yderst populære.

Sauvignon Blanc er landets vigtigste grønne sort. Især i de kølige områder nær kysten eller oppe i bjergene, hvor duft og smag sender tankerne mod Marlboroughs Sauvignon Blanc. 

I det store hele er Chile et enormt spændende vinland, som vi tror meget på i fremtiden. Allerede nu viser det sig fra sin bedste side med indbydende Cabernet Sauvignon-, spændende País-, forførende Sauvignon Blanc- og ikke mindst særegne Carménere-vine. Vi er især glade for Vina Errazuriz, der i flere årtier har stået vores hjerte allernærmest. Men vi har også fået et nyligt, godt øje til vinene fra Garage Wine Co. 

 Prøv Vina Errazuriz eller Garage Wines. De har vores varmeste anbefalinger.

 

Kilder:

H.J Hansen Vin (sidst tilgået 2022): https://www.hjhansen-vin.dk/fokus-paa-chile

Wine Folly (sidst tilgået 2022) https://winefolly.com/wine-regions/chile/

Johnson, Hugh & Robinson, Jancis (2020): World atlas of wine. Lindhardt og Ringhof.