Bourgone

Bourgogne: Fem facts fra de gyldne skråninger

Bourgogne er et komplekst vindistrikt. Måske det mest komplekse af alle. Ligegyldigt hvor meget man læser om eller smager på, så kommer man nok aldrig helt til bunds i det eftertragtede område, der (vel sammen med Bordeaux) huser verdens bedste og mest kostbare vine. Her forsøger vi at hjælpe dig et my på vej med fem facts fra de gyldne skråninger.
Barolo: Fem facts fra foden af bjergene Læsning Bourgogne: Fem facts fra de gyldne skråninger 2 minutter Næste En vinbutiks helligste rum og rødvinens mekka

1. Druerne 

Bourgogne er en vinregion i hjertet af Frankrig, som er verdensberømte for sine rød- og hvidvine fremstillet på henholdsvis Pinot Noir og Chardonnay. Det er hoveddruesorterne, som man bare skal huske. Desuden spiller Gamay og Aligoté en mindre rolle – dog udelukkende i de sydlige appellationer.

2. Geografien 

På kortet er Bourgogne et ca. 200 km aflangt område, der strækker sig fra Dijon i nord til Lyon i syd. Fra nord til syd findes seks større områder, og dem skal du kunne. Nordligst nær Champagne ligger Chablis, der er kendt for sin unoaked Chardonnay. Dernæst kommer højborgen, Cote d’Or, der består af Côte de Nuits, hjemmet for de allerfineste og mest raffinerede rødvine, og Cote de Baune, der ligger navn til klodens bedste tørre hvidvine. Sydligere ligger Cote Chalonnaise, der blandt andet er kendt for sin eminente Cremant de Bourgogne. Herunder kommer Maconnais, hjemstavn for god hvid Bourgogne. Sydligst ligger Beaujolais, et overset område med lækre rødvine på Gamay.

3. Appellationerne

I Bourgogne findes der 23 regionale appellationer, 44 kommunale appellationer, 684 Premier Crus og sidst men ikke mindst 33 Grand Cru marker. Chablis udgør én Grand Cru, men består faktisk af 7. De resterende 32 er alle placeret i Cote d’Or. 24 i Cote de Nuits og 8 i Cote de Baune. Af de 33 giver 8 grønne druer til hvidvin. MEN husk bare tallet 33 – og eventuelt navne som Romanée Conti, Clos de Vougeot, Chambertin, La Tache, Corton-Charlemagne og Montrachet.

4. Chablis 

Chablis opdeles i sine egne 7 Grand Crus, der alle ligger på højre side af Serein-floden over for byen Chablis. De er Vaudesir, Le Preuses, Le Clos, Grenouvilles, Bourgros, Valmur og Blanchots.

5. Beaujolais

I Beaujolais må 10 underområder bringe vin på markedet under eget navn og uden Beaujolais på etiketten. 10 Grand Crus vel at mærke. Disse betegnes som de 10 søstre i Beaujolais: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-á-Vent, Fleurie, Chiroubles, Regnié, Morgon, Brouilly, Côte-de-Brouilly.

Kilder:

Puckette, Madeline (2020): “A simple guide to Bourgundy Wine with maps”. Winefolly.com.

Wildman, Frederick S. (1978): Wine tour of France.